Sve domaćice u Jugoslaviji znale su za ovaj misteriozni proizvod: Mnogi bi ga i danas kupili

4
Radiosarajevo.ba
Sve domaćice u Jugoslaviji znale su za ovaj misteriozni proizvod: Mnogi bi ga i danas kupili
Foto: PrtScr / Čuvar Mlijeka

Svaka domaćica u Jugoslaviji sigurno je znala čemu služi čuvar mlijeka dok današnje generacije u čudu gledaju taj komad stakla kojeg je nekad proizvodila Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič u Puli. Naime, boral čuvar mlijeka nekada se redovito koristio prilikom zagrijavanja mlijeka, sirupa, kuhanja tjestenine i variva, a pomagao je da tekućina ne iskipi iz posude.

Tvornica Boris Kidrič je svoje proizvode, osim na tadašnje jugoslavensko tržište, plasirala i u europske zemlje poput Italije, Francuske, Njemačke, Švedske i Poljske. Čuvar mlijeka je izrađen od vatrostalnog boral stakla.

Njegovo korištenje je bilo jednostavno – samo ga je trebalo staviti na dno posude kako mlijeko ne bi prekipjelo preko ruba. Ni održavanje nije bilo znatno teže – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za posuđe i isprati mlakom vodom, prenosi Večernji

Manekenka i voditeljica Samra Menzilović-Ćatić priznala da je uradila estetsku operaciju

Manekenka i voditeljica Samra Menzilović-Ćatić priznala da je uradila estetsku operaciju

Slika proizvoda kojeg je nekad bilo u skoro svakom kućanstvu izazvala je veliku pažnju i znatiželju u Facebook grupi Retroteka. Mnogima nije bilo jasno kako se točno koristi, a ljude i danas zanima gdje se može kupiti.

"Stavi se na dno posude u kojoj se prokuhava mlijeko ili kuha tjestenina, juha ili varivo. Pločica od boraks-stakla, oblikovana tako da sprječava stvaranje krupnih mjehura zraka koji uzrokuju da tekućina iskipi iz lonca. Nije baš uvijek stopostotno učinkovito, ali zaista dosta pomaže", objasnila je jedna članica grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije