Svaki peti tinejdžer u SAD ima poremećaj pažnje?

Radiosarajevo.ba
Svaki peti tinejdžer u SAD ima poremećaj pažnje?


Gotovo 20 posto američkih dječaka tinejdžerskog uzrasta ima dijagnozu poremećaja nedostatka pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), što predstavlja dramatičan porast za proteklih desetak godina, piše New York Times.

Prethodno je prevladavalo ubjeđenje da od ovog poremećaja, za koje se koriste jaki lijekovi iz grupe stimulanata, kao što su aderal i ritalin, pati samo 3 do 7 posto američke djece, izvještava AFP.

Do novih podataka se došlo na osnovu ankete američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) među 76.000 roditelja u SAD tokom prošle i pretprošle godine.

Utvrđeno je da dijagnozu ADHD-a ima 15 posto dječaka i 7 posto djevojčica. U uzrastu od 14. do 17. godine taj procenat je i veći: 19 posto dječaka i 10 posto  djevojčica.

Procjenjuje se da je kod čak 6,4 miliona današnje američke djece starosti od četiri do 17 godina u nekom trenutku utvrđen ADHD, što u odnosu na 2007. predstavlja porast od 16, a u odnosu na stanje od prije jedne decenije od čak 53 posto.

Opasnost od zloupotrebe lijekova

Eksperti ističu da su ovi podaci iznenađujući i zabrinjavajući zbog moguće zloupotrebe lijekova za ADHD, što može da dovede do psihoza, anksioznosti i zavisnosti.

James Swanson, profesor psihijatrije sa Univerziteta Florida i jedan od vodećih istrtaživača ADHD-a, smatra da "nema šanse" da svaki peti američki tinejdžer pati od tog poremećaja. On ističe da, ukoliko se djeca koja u stvari ne pate od ADHD-a, liječe stimulantima, neka od njih će svakako završiti kao ovisnici.

Prodaja stimulanata koji se koriste protiv ADHD-a je u SAD posljednjih godina više nego udvostručena:vdok je njena vrijednost 2007. bila četiri milijarde dolara, u 2012. je dostigla devet milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije