Svaka domaćica treba znati: Stavite peršun u vodu sa sodom bikarbonom i vidjet ćete rezultat
![Svaka domaćica treba znati: Stavite peršun u vodu sa sodom bikarbonom i vidjet ćete rezultat](https://storage.radiosarajevo.ba/article/548585/871x540/persun_pixabay.jpg?v1717752140)
Ne samo da je odličan kao ukusan začin, peršun će cijelom interijeru dati onaj karakterističan mirisni ugođaj.
Ova višegodišnja biljka može izrasti od 60 do 90 centimetara, ovisno o tome u kojim uvjetima raste. Možete ga bez problema uzgajati kod kuće, a važno je jedino da ga ne držite u neposrednoj blizini radijatora ili rashladne klime.
No, jeste li znali da postoji genijalan trik s peršinom kojeg bi svaka domaćica trebala znati. Naime, ako ste se ikada pitali kako održati svježinu peršuna, postoji vrlo jednostavan način kako to postići.
![Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554823/300x185/volodimir-zelenski-ukrajina-januar-2024-dpa.jpeg?v1722078484)
Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"
Postupak je sljedeći: ulijte vodu u posudu. Dodajte kašiku sode bikarbone. Umočite peršun koji ćete tako i očistiti. Poprskajte ocat po dasci za rezanje i obrišite je krpom. Zatim nasjeckajte peršun. Na dno staklenke stavite papirnati ubrus i dodajte peršun.
Staklenku obavezno morate čuvati u frižideru. Tako pripremljen peršun možete čuvati u frižideru do čak mjesec dana koji će kada ga konačno budete izvadili i koristili biti i dalje svjež i imati primamljiv okus i aromu.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.