Sutra se pripremite za 'plavi Mjesec'

Radiosarajevo.ba
Sutra se pripremite za 'plavi Mjesec'

Sutra se pripremite na relativno rijedak fenomen koji se dešava svake, u prosjeku, dvije godine; u pitanju je tzv. 'plavi Mjesec', termin kojim se opisuje slučaj kada se pun Mjesec pojavi dva puta u jednom kalendarskom mjesecu.

Prethodna mjesečeva mijena - pun Mjesec bila je 01. augusta, a pojava 'plavog' Mjeseca posljednji je put zabilježena 2011. godine, a stručnjaci predviđaju da ćče se ovaj fenomen ponoviti tek 2015. godine.

Zaista plavi i zeleni Mesec

Mjesec zaista može da poplavi, čak i da pozeleni. To se najčešće dešava usljed pojave čestica različitog porijekla u atmosferi - najčešće se radi o česticama prašine iz vulkana. Tako je plavi Mjesec zabilježen 27. augusta 1883. i 26. sepetembra 1950. godine. Plavi Mjesec su 1883. uzrokovale čestice prašine iz vulkana Krakatoa, a 1950. veliki šumski požari u Kanadi.

"Zeleni Mjesec", za čiju je boju također bila odgovorna pojava različitih čestica u atmosferi, registrovan je 17. januara i 27. februara 1884. u Švedskoj, a efekat je trajao po tri minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije