Sutlija - jednostavno, tradicionalno i ukusno
Sutlija je tradicionalno bh. jelo sa rižom. Naročito je dobra ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili naribana čokolada. U tom slučaju djeca će je pojesti za tili čas. Večerašnji iftar možete zasladiti baš sutlijom.
Sastojci:
o,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilla šećera
1 kašičica vanilla ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane
Priprema:
Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi sa dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilla ekstrakt. Nakon što mlijeko provre uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte to oko pet minuta i povremeno miješajte.
U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.