Sušenje veša na radijatorima: Vlaga, buđ, alergije, astma...

Radiosarajevo.ba
Sušenje veša na radijatorima: Vlaga, buđ, alergije, astma...

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija, piše Tanjug.

Inače, stručnjaci kažu da pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh toliko isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suha da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Također se pokazalo da sušenje odjeće u stanovima povećava nivo vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija sprovedena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcija disajnih organa su brojni: kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije