Supica koja štiti od radijacije

Radiosarajevo.ba
Supica koja štiti od radijacije

Miso supa povećava otpornost na radijaciju za čak pet puta, dokazali su japanski stručnjaci sa Univerziteta Hiroshima.

Najvažnije je što miso supicu možete napraviti sami u svojoj kuhinji, za manje od 15 minuta. 

Nakon potresa i tsunamija koji su 11. marta opustošili sjeveroistočni dio Japana te problema sa radijacijom - konačno stižu i malo bolje vijesti. Naime, ljudi koji redovno jedu miso supu (miso je gusta smjesa koja se dobiva dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i riže) mogu biti i do pet puta otporniji na radijaciju od onih koji je ne jedu. Vijestu su objavili stručnjaci iz centra za istraživanje zračenja atomske bombe sa Univerziteta Hiroshima (Ohara M, Lu H, Shiraki K, Ishimura Y, Uesaka T, Katoh O, Watanabe H.). Miso supa sadrži fermentiranu sojinu pastu, ali i druge ljekovite namirnice. Tu se ubrajaju  alge, tofu i povrće. Većina Japanaca spomenutu supu konzumira minimalno jednom dnevno.

Antiradijacijski recept
Miso juha izbacuje toksine iz tijela jer potiče krvotok i metabolizam zbog čega se ona preporučuje i pacijentima koji idu na hemoterapije.

Temelj supe su svježe, zdrave namirnice bogate enzimima i korisnim bakterijama. Postoji više vrsta ove supe, a oko 70% Japanaca umjesto jutarnje kafe pije upravo miso supu koja ih zagrijava, čini zdravijima, te im daje dovoljno energije a preguraju dan.

Miso supa je jednostavna za napraviti, a mi vam donosimo i recept za nju.

Sastojci: Smjesa za miso (možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane), voda,  150 grama mladog luka (zeleni dio sijeckati za ukrašavanje supe na kraju) i ostalo povrće po ukusu: 3 režnja bijelog luka (isjeckati ga), jedan veliki paradajz (narezan), 50 grama isjeckane crvene ili zelene paprike, nekoliko kockica narezanog tofua (nije neophodno).  
Priprema: Pomiješati smjesu za miso najprije sa malom količinom vode (u šoljici) i ostaviti po strani. Stavite vodu za supu da zavri, pa u nju dodajte narezano povrće koje treba da kuha cca. 5 minuta. Pred kraj dodajte razmućeni miso i kockice tofua. Obratite pažnju da miso supa ne dugo kuhati, 1 - 2 minute bit će dovoljno.Ukrasite sjeckanim zelenim peruškama od mladog luka. 

Količinu miso smjese u odnosu na količinu vode odredite sami. Obično je dovoljna mala kašičica misoa po osobi. Po želji u vodu za kuhanje dodajte kocku od povrća, a u tom slučaju ćete smanjiti količinu misa koju dodajete u vodu.

Ogroman nivo radioaktivnosti u japanskoj hrani

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije