Super trik za dubinsko čišćenje daske za rezanje
Dasku za rezanje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je teško u potpunosti očistiti takvu drvenu radnu površinu. Udubljenja od noža savršeno su skupljalište bakterija, a ružne mrlje od povrća i voća gotovo je nemoguće očistiti. No, postoji rješenje i to efikasno, brzo i jeftino.
Sastojci:
- 2 kašike bijelog sirćeta
- 1 šoljica mlake vode
- 1 limun
- 2 kašike morske soli
- ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
- 2 krpe
Upotreba:
1. Pomiješajte sirće i vodu i jedan dio krpe umočite u mješavinu te njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.
2. Limun prerežite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na udubljenjima od noža. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi djelovala kao piling za drvo.
3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.
4. Drugu polovinu krpe umočite u ulje te kružnim pokretima istrljajte dasku i na kraju višak ulja prebrišite suhom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode, savjetuje Dnevnik.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.