Sukob religija: Joga je demonsko djelo

Radiosarajevo.ba
Sukob religija: Joga je demonsko djelo
Ilustracija

Pastor Mark Driscol iz crkve Mars Hill u Seattleu poveo je kampanju protiv sve veće popularnosti joge koja se prakticira u sportskim i crkvenim dvoranama širom SAD te upozorava kako je ona u svojim korijenima paganska.

"Trebaju li se kršćani držati dalje od joga zato što je demonska? Totalno, joga je demonska. Kada se prijavite za kratki kurs joge, to je kao da ste se prijavili za kratki demonski kurs", kazao je Driscol, piše Seattle Times. Kršćanski svećenici u SAD pokazuju sve veću zabrinutost zato što u toj zemlji već više od 15 miliona ljudi prakticira jogu.

"Kako može biti demonska kada ubija stres, nasilje i mržnju"
Prošlog mjeseca je predsjednik Teološkog seminara Saveza južnih baptista Albert Mohler svoje sljedbenike upozorio na opasnost govorenja glasa "Om" koji se koristi u hinduizmu kod slavljenja božanstava. Ubrzo je stigao i odgovor iz Indije.

"Joga ubija stres, nasilje i mržnju. Kako može biti demonska", upitao je jedan od glavnih duhovnih vođa u Indiji Sri Sri Ravi Shankar. Protiv američkog pastora stao je i glasnogovornik Nadbiskupije u New Delhiju otac Emmanuel koji je kazao kako u državama Zapada ne razumiju šta je joga i kako pomaže.

"U nekim crkvama postoji mišljenje da je joga protiv kršćanstva. Iako je to hinduistička praksa, sigurno nije protiv kršćanstva ili demonska. Čovjek može biti kršćanin i prakticirati jogu", kazao je pomirljivo otac Emmanuel.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije