Stvorena umjetna crna rupa

Radiosarajevo.ba
Stvorena umjetna crna rupa
Ilustracija

Kineski naučnici uspjeli su konstruirati elektromagnetski uređaj za apsorpciju mikrovalnih frekvencija koji je sposoban apsorbirati mikrovalno zračenje te ga se zbog toga uspoređuje sa astrofizičkom crnom rupom, koja u svemiru usisava materiju i svjetlost.

Detalji istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu New Journal of Physics, a prenosi ih portal znanost.com.

Qiang Cheng i Tie Jun Cui sa Key Državnog laboratorija za milimetarske valove pri Univerzitetu Southeast u Nanjingu, Kina, osmislili su i konstruirali uređaj za apsorpciju te ga nazvali "omnidirekcijski elektromagnetski apsorber".

U članku je objašnjeno na koji su način naučnici uspjeli iskoristiti posebna svojstva metamaterijala, posebne vrste uređenih smjesa koje mogu razlamati svjetlost i ostale valove.

Uređaj se zasniva na 60 traka integriranih električnih krugova organiziranih u koncentrične slojeve prekrivene bakrom. Svaki sloj odlikuje drugačiji promjenjivi uzorak, koji s valovima može rezonirati ili nerezonirati na tačno određenoj frekvenciji.

Ovaj uređaj može uhvatiti i apsorbirati elektromagnetske valove bez obzira na smjer iz kojeg dolaze. Elektromagnetske valove spiralno uvlači u svoju unutrašnjost pri čemu konvertira energiju apsorbiranog vala u toplinu i to uz postotak apsorpcije od čak 99 posto.

Zaključno, ovaj se uređaj ponaša kao "elektromagnetsko crno tijelo" ili, drugim riječima, poput "elektromagnetske crne rupe".

Trenutačno, ovaj uređaj radi isključivo sa valovima mikrovalnog područja. Ipak, naučnici sljedeće planiraju konstrukciju sličnog uređaja koji bi apsorbirao valove iz vidljivog dijela spektra.

Pošto jezgra ovog uređaja može pretvoriti elektromagnetsku energiju u toplinsku, ovaj uređaj mogao bi biti izuzetno koristan na području termičke emisije te sakupljanja elektromagnetskih valova.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije