Stvorena prva umjetna živa stanica

Radiosarajevo.ba
Stvorena prva umjetna živa stanica
Synthia (Foto: JCVI)

Američki su naučnici u laboratorijskim uslovima uspjeli stvoriti živu stanicu, prvi sintetički oblik života koji je dobio simbolično ime Synthia.

Prema navodima iz članka objavljenog u časopisu Science, istraživači predvođeni dr. Craigom Venterom sa Craig Venter Instituta u Marylandu i Kaliforniji stvorili su oblik bakterijskog "genetskog softvera" koji su transplantirali u staničnu ćeliju. Dobiven je jednostavni mikrob koji izgleda i ponaša se kao vrsta određena sintetičkom DNA.

Unatoč optužbama koje stižu iz nekih crkvenih krugova i dijela javnosti koja se protivi ovakvim istraživanjima, a koje tvrde da se naučnici "igraju Boga" i "falsificiraju srž života", istraživači vjeruju da bi nastavkom projekta uspjeli stvoriti bakterijske stanice koje bi potaknule novu "industrijsku revoluciju", jer bi se mogle koristiti za proizvodnju određenih lijekova te bi uz pomoć umjetno stvorenih organizama mogle proizvoditi određene vrste goriva ili čak apsorbirati plinove odgovorne za globalno zatopljenje.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije