Studiranje na daljinu

Radiosarajevo.ba
Studiranje na daljinu

Sa predstavljanja programa (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Ekonomski fakultet u Sarajevu predstavio je princip rada i najavio upis na studija na daljinu. Iako je ovo već peta godina da se održava ovakav tip nastave, fakultet ovih dana predstavlja plan i program rada za ovogodišnji upis.

Učenje na daljinu je redovan program Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ali sa specifičnim načinom izvođenja nastave. Kombinuje se klasični model edukacije u učionici i distance learning, edukacije putem interneta. Nastava se vrši po principu blended learning modela, 70 posto nastav se odvija online a 30 posto se odvija na klasični način.

"Studij se odvija u 15 sedmica, od toga pet sedmica se odvija in class, a deset se uči online. Dio studiranja su testovi, dio sa saradnicima, asistentima, višim asistentima, a završni dio ispita se uvijek odvija u učionici, da bi se zadržao odgovarajući nivo kvaliteta" rekao je Veljko Trivun, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Dekan je dodao i to da se ne razlikuje kvalitet studiranja između klasičnog i studiranja na daljinu. Diploma, program, nastavnici, literatura su indentični bez obzira na način studiranja. Glavna prednost je u tome što ako ste zaposleni ili imate neki specifični režim života možete pregledati predavanja i uspješno saslušati dio nastave koji ste propustili.

Veljko Trivun, Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (Foto:Denis Ruvić)

Kemal Kačapor, rukovodilac daily studija je predstavio mane i prednosti studiranja na daljinu. Kao prednosti navode da svako ima priliku da dođe do izražaja, privatnost studenata, povezivanje i upoznavanje sa studentima iz drugih gradova i regiona, pristup nastavi od kuće ili s posla.

Glavne mane ovakvog načina studiranja su slaba kontrola, nedostatak žive riječi., i činjenica da student treba imati računar i internet konekciju. Dosadašnje činjenice kojima Ekonomski fakultet poziva sve zainteresovane da pokušaju sa ovakvim principom studiranja kazuju da je 89 posto dosadašnjih studenata zadovoljno izabranim načinom studiranja.

denis,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije