Stručnjak savjetuje: 'Nemojte koristiti deterdžent za pranje veša - ovo je bolja opcija'

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak savjetuje: 'Nemojte koristiti deterdžent za pranje veša - ovo je bolja opcija'
Foto: Pexels / Mašina za veš

Čini se da je pranje veša jedan od najjednostavnijih kućanskih poslova.

Odvojite svoju odjeću u košaru za rublje, bacite je u perilici i uključite odgovarajući ciklus pranja (ili je operite ručno) i dodate željenu dozu deterdženta. Sve je to standardna praksa - osim ako niste stručnjak za pranje veša poput Patrica Richardson.

Richardson ima puno jedinstveniju (i učinkovitiju!) filozofiju za brigu o svojoj odjeći: Pere veš mnogo rjeđe od većine ljudi, a što je najvažnije, nikada koristi standardni deterdžent za pranje veša. Umjesto toga, koristi nježni sapun za pranje odjeće.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Richardson kaže da se dva proizvoda proizvode različito, pa daju različite rezultate. "Deterdžent je sintetski - u osnovi je samo hrpa sredstava za čišćenje promiješana, s naftom ili drugim uljnim dodacima", kaže on. Proces izrade sapuna je jednostavniji i prirodniji. Uzmete ulje, dodate kiselinu i imate nježno sredstvo za čišćenje.

Budući da sapun ima manje sastojaka i manje je mastan, temeljito se ispire s vaše odjeće bolje od deterdženta - što je još jedan razlog zašto ga Richardson preferira. "Sapun se potpuno ispire, tako da čak i ako pretjerate, nećete imati ostatke sapuna na odjeći", kaže. S druge strane, deterdženti se proizvode s više ulja za zadržavanje mirisa, pa je vaša odjeća prekrivena uljnim premazom.

Ako perete ovu stvar u veš mašini prekinite odmah: Mogli biste je pokvariti

Ako perete ovu stvar u veš mašini prekinite odmah: Mogli biste je pokvariti

Govoreći o uljnom premazu: Richardson kaže da je deterdžent najvjerojatniji krivac za prljavu vodu od pranja koja ostaje. Odvratno, zar ne? Umjesto toga, kaže, zamijenite svoj deterdžent za sapun, koji će pomoći da vaša odjeća postane i ostane čišća. "Ulje u deterdžentu hvata prljavštinu u vašoj perilici veša, pa čak i ako vaša odjeća miriše čisto, neće biti uistinu čista osim ako ne koristite sapun", kaže on.

Prijelaz s uobičajenog deterdženta na sapun za pranje veša može biti malo skuplje. Na primjer, Richardson izdvaja za sapun za pranje veša 26 dolara, dok prosječni deterdžent može biti upola jeftiniji. Ali se isplatiti: na kraju ćete upotrijebiti puno manje proizvoda (sapun ne sadrži vodu ni aditive), a vaša će odjeća ostati u boljem stanju jer nema masnoća. Osim toga, budući da nije toliko grub, možete koristiti sapun za pranje veša na osjetljivijim materijalima poput kašmira i svile.

"Volim reći ljudima da je korištenje sapuna kao kupnja visokokvalitetnog šampona za kosu: skuplji je, ali traje dulje i zdraviji je za vašu kosu", kaže Richardson.

Jeste li spremni napraviti taj korak kako biste zaštitili svoju garderobu nježnijom alternativom? Najbolji je, kaže Richardson, samo započeti. Ne morate raditi ništa posebno na perilici veša - s vremenom će sapun isprati sav otpad. "Promjena ne mora biti drastična, poput odlaska na dijetu i izbacivanja svih kolačića iz kuće", kaže. Samo promijenite deterdžent u sapun i nakon nekoliko pranja vaša će odjeća biti puno čišća, piše Dom i Dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije