Stručnjaci strahuju: MG bi mogla postati sljedeća superbakterija

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci strahuju: MG bi mogla postati sljedeća superbakterija
/ CDC

Malo poznata infekcija koja se prenosi seksualnim putem mogla bi postati sljedeća superbakterija ukoliko ljudi ne postanu puno više oprezniji, upozoravaju stručnjaci.

Zaraza Mycoplasmom genitalium (MG) ne daje nikakve simptome, ali može uzrokovati upalu karlice, zbog čega pojedine žene mogu ostati neplodne. MG se često "preskoči" od strane ljekara, međutim, ako se ne tretira na vrijeme stručnjaci strahuju da bi mogla postato otporna na antibiotike.

Britanska asocijacija za seksualno zdravlje i HIV, piše BBC, izdala je nove savjete - detaljan vodič kako najbolje prepoznati ovu bakteriju i kako je liječiti.

Mycoplasma genitalium je bakterija koja uzrokuje upalu bešike kod muškaraca, uzrokujući iscjedak iz penisa i bolno mokrenje.

Kod žena stvara upalu reproduktivnih organa, stvara bol, vjerovatno temperaturu i blago krvarenje.

Možete je dobiti ukoliko imate seks, bez zaštite, sa osobom  koja ima bakteriju. Kondomi mogu spriječiti njeno širenje.

Prvi put je identificirana osamdesetih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji i pretpostavlja se da je ima oko dva posto populacije.

Ponekad, MG ne stvara nikakve simptome, ali često je ljekari zamijene za druge bakterije, kao što je Chlamydia. Testovi za MG tek su nedavno razvijeni, ali nisu dostupni u svim klinikama.

Iako se MG može liječiti antibioticima, bakterija je već počela razvijati otpor spram nekih lijekova, pogotovo makrolida - kod 40 posto oboljelih ovi lijekovi neće djelovati. No, jedan makrolidni antibiotik - azithromycin - u većini slučajeva pomaže.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije