Stručnjaci preporučuju: Nova metoda za zalijevanje orhideja idealna je za njih

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci preporučuju: Nova metoda za zalijevanje orhideja idealna je za njih
Foto: Pexels / Ilustracija

Koncept zalivanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, korištenje kockica leda za zalivanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom.

Osiguravanje odgovarajuće količine vlage kućnim biljkama ponekad liči na metodu pokušaja i grešaka, a još je izazovnije kada je ta sobna biljka orhideja nježnog izgleda.

Kada pokušavate održati cvat svojih orhideja, možda ćete pretjerati sa zalivanjem. Međutim, previše vlage jedan je od najčešćih razloga zbog kojih orhideje u zatvorenom prostoru propadaju.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Možda ste čuli da je jedno od rješenja za izbjegavanje prekomjernog zalivanja korišćenje kockica leda? Ali, da li to zapravo radi? I hoće li hladnoća naštetiti ovim tropskim biljkama?

Evo šta istraživanje kaže i kako možete upotrijebiti ovu tehniku kako biste orhideje održali savršeno hidriranim.

Naučnici sa Univerziteta Ohaio i Gerogia sproveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje. Postavili su eksperiment upoređujući orhideje zalivene s tri kocke leda jednom nedjeljno s kontrolnom grupom koja je zalivana ekvivalentnom količinom vode, piše CDM.me.

Obje grupe orhideja pokazale su slične rezultate za cjelokupno zdravlje biljaka, što ukazuje da su kocke leda efikasan i siguran način zalivanja orhideja.

Jednostavno stavite tri kocke leda pazeći da izbjegnete kontakt s lišćem ili korijenjem koje viri. Kako se kockice leda tope, korijenje će da upija vodu. Hladnoća neće naštetiti biljci jer se led relativno brzo topi.

Količina vode koja je potrebna orhidejima može varirati zavisno od sobne temperature, svijetla, vlažnosti… Preporuka je da počnete s tri kocke leda nedjeljno i pazite na biljku kako biste vidjeli je li joj to dovoljno vode. Zabodite prst otprilike centimetar u koru ili mahovinu. Ako osjetite vlagu, nemojte još zalivati. Pričekajte nekoliko dana i ponovno provjerite.

Biljke koje se slabo zalivaju imaće naborane, zagasito zelene, mlohave listove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije