Stršljeni bez šanse protiv ovog trika: Otkrivena je najbolja metoda hvatanja koja ih zaustavlja

1
Radiosarajevo.ba
Stršljeni bez šanse protiv ovog trika: Otkrivena je najbolja metoda hvatanja koja ih zaustavlja
Foto: Glas Istre / Stršljen

S dolaskom toplijeg vremena, ne samo da cvjetaju cvjetovi, već se i aktiviraju neželjeni gosti - stršljeni.

Ovi opasni insekti postaju izraženiji u proljetnim i ljetnim mjesecima, donoseći sa sobom potencijalnu prijetnju za ljude.

Evo što trebate znati kako biste bili spremni u slučaju susreta s njima.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Stršljeni su poznati po svojoj agresivnosti, a ubod može biti bolan i opasan, posebno za osobe koje su alergične na njihov otrov.

Gnijezda ovih insekata mogu se naći u različitim prirodnim šupljinama, ali i u objektima gdje borave ljudi, što može izazvati ozbiljne probleme.

Borba protiv stršljena zahtijeva dobro planiranje i opremu, s obzirom na njihovu opasnost. Najsigurniji način je potpuno uklanjanje gnijezda, što se može izvesti samo s odgovarajućom opremom, poput opreme koja se koristi u pčelarstvu, ali znatno jačom.

Alternativno, moguće je koristiti i insekticide namijenjene za ove vrste insekata, ali uz opreznu primjenu.

Osim toga, zamke za stršljene mogu biti učinkovite. Plastične boce s mirisnim mamcem poput piva ili voćnog soka, kao i ljepljive trake s mamcem, mogu pomoći u hvatanju ovih insekata bez privlačenja korisnih pčela, piše Dom i dizajn.

Važno je biti pažljiv i poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako biste izbjegli sukob s ovim opasnim insektima i osigurali sigurnost sebi i svojoj okolini tokom toplijih mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije