Strašnim ilustracijama protiv pušenja (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Strašnim ilustracijama protiv pušenja (FOTO)
Foto: FDA

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odlučila je objaviti rat pušačima i još više im ogaditi cigarete. Na svako pakovanje cigareta namjeravaju staviti ilustracije koje prikazuju leševe, ljude oboljele od raka i drugih bolesti, djecu koja su guše od dima, pa čak i lijesove. U SAD godišnje zbog pušenja umire oko 440 hiljada osoba, a oko 46 miliona odraslih strastveni su pušači. Također, oko 19,5 posto tinejdžera puši.



Novi plan prevencije donesen je još u 2009. godini kada je američka vlast dala ovlasti FDA za reguliranje tržišta duhana te nove marketinške akcije u borbi protiv pušenja. "Novom kampanjom FDA počinje ključnu borbu protiv pušenja kako bi se spriječile smrti i bolesti koje pušenje uzrokuje. Stoga želimo napraviti dramatične promjene na kutijama cigareta kako bi posljedice duhana bile vidljive svakome ko kupi cigarete", rekli su iz FDA za američke medije.



Napravili su 36 ilustracija, a do juna 2011. će izabrati njih devet koje će proizvođači morati staviti na kutije cigareta do oktobra 2012. godine. Ovakve ilustracije već postoje u nekim svjetskim zemljama.




index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije