Stomatologinja šokirala mnoge: "Godinama pogrešno perete zube"

1
Radiosarajevo.ba
Stomatologinja šokirala mnoge: "Godinama pogrešno perete zube"
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Anna Peterson, stomatologinja, objasnila je zašto nikada ne bismo trebali koristiti vodicu za usta odmah nakon pranja zuba.

Anna Peterson podijelila je svoju stručnost pratiteljima na TikToku, gdje ima više od 13.000 pratitelja.

Njezin nedavni video iznenadio je ljude koji su shvatili da zapravo godinama  pogrešno peru zube.

Anna je prvo objavila kratki video u kojem je samo rekla: "Korištenje vodice za ispiranje usta nakon pranja zuba dovodi do propadanja zuba, zato prestanite to raditi."

Nakon što je dobila, kako kaže, hiljade pitanja 'a, zašto?', Anna je odlučila ovo dodatno pojasniti:

"Vaša pasta kojom perete zube sadrži oko 1450pp fluorida. Vaša vodica za usta ima samo 220pp fluorida. To je puno niža koncentracija i nije dovoljna da zaštiti zube od šećera koji jedete i pijete. Dakle, kad operete zube i odmah to isperete vodicom za ispiranje usta - sve što uradite jeste da isperete sav fluorid visoke koncentracije s fluorom niske koncentracije."

"I ni u kom slučaju nisam protiv ispiranja usta. Jer to zapravo preporučujem svojim pacijentima, jer nije potrebno svima. Ono što im kažem jeste da to ne rade nakon četkanja zuba", dodala je.

Kako je ona rekla, vodicu je najbolje koristiti nakon jela.

"Dakle, probudite se ujutro, zube prvo očistite sa zubnim koncem, zatim ih operete pa doručkujete. No, gotovo sve što ćete pojesti sadržavat će neku vrstu šećera. A, ono što se dogodi kada jedete šećere, jeste to da vam usta postanu 'kisela', odnosno, smanjuje se PH vrijednost."

Ako PH u ustima padne ispod 5,5, započinje ono što se naziva 'kiselinskim napadom'. Ako u ovom trenutku operete zube, učinkovito ćete četkati kiselinu u zub, a to uzrokuje eroziju zuba. I zato bismo nakon jela trebali koristiti sredstvo za ispiranje usta."

Njene tvrdnje podupire i britanski NHS.

Kako oni navode: "Korištenje vodice za ispiranje usta koja sadrži fluor može pomoći u sprječavanju propadanja zuba, ali nemojte koristiti to sredstvo (čak i fluoridno) odmah nakon pranja zuba jer će ono isprati koncentrirani fluor u zubnoj pasti koja je ostala na zubima. Odaberite neko drugo vrijeme za ispiranje usta, na primjer nakon ručka."

Dodaju i kako 30 minuta nakon korištenja vodice za ispiranje usta ne treba jesti i piti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije