! / "Što se ne pokriješ?" 10 rečenica koje ne smijete reći mami koja doji

01. 02. 2020. u 13:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Mame koje doje nerijetko čuju razna neprimjerena pitanja i izjave koje dojiljama nije ugodno čuti.

Izdvojili smo 10 rečenica koje nijedna dojilja ne želi čuti i koje im ne biste smjeli govoriti.

1. Misliš da je beba dovoljno pojela?
Nijedna mama koja doji ne može sa sigurnošću znati je li beba pojela dovoljno jer od bebe ne može dobiti povratnu informaciju je li sita. Stoga se mame dok doje vode instinktom i trude se prepoznati je li dijete dobilo dovoljno mlijeka.

2. Zar je beba opet gladna?
Bebe ne žele sisati samo kada su gladne, nego i kada im treba bliskost s majkom i kada ih treba umiriti, primjerice ako ne mogu zaspati. I zato ni za jednu majku ne postoji određen broj puta koliko će dojiti svoje dijete. Majka će ponuditi mlijeko bebi kad god joj instinkt govori da bi trebala.

3. Dojenje mi je uništilo grudi!
Mama koja doji ne želi čuti nikakve negativnosti u vezi s tim kako je dojenje nekome uništilo grudi. To je kao da smršavite 20 kilograma i svojoj prijateljici koja također pokušava smršavjeti kažete: Smršavjela sam 20 kilograma, ali sada mi koža grozno visi. Osim toga, istraživanja su pokazala da su obješene grudi posljedica trudnoće, a ne dojenja.

4. Ne bi li se osjećala ugodnije da se pokriješ?
Ovo i nije pitanje, nego osuđujuća izjava koja zapravo znači 'Ja bih se osjećala ugodnije da se pokriješ'. Svakoj mami prioritet je njezina beba i koliko god joj je stalo do prijateljica i obitelji, njihovi komentari bit će manje važni od bebinih potreba. Ako vam smeta prizor dojenja, evo jednostavnog rješenja – nemojte gledati.

5. Nije li tvoje dijete preveliko da ga dojiš?
Koliko će dugo mama dojiti svoje dijete, tiče se samo nje. Ako netko to ne smatra normalnim, to je njegov problem. Američka udruga pedijatara preporučuje mamama da dijete doje tokom cijele prve godine života i da nastave dojiti dokle god mama i beba to žele.

6. Ako ponudiš djetetu bočicu, više nikada neće htjeti cicati.
Ova rečenica ne može biti veća neistina. Mnoge žene hrane svoje dijete i mlijekom iz bočice i mlijekom iz grudi. 

7. Hraniš li dijete na bočicu, više ćeš spavati.
Istina je da bez obzira na to dojite li dijete, hranite li ga samo na bočicu ili kombinirate i jedno i drugo, nećete se dovoljno naspavati. Svaka nova mama u nekoj je mjeri iscrpljena.

8. Ako ti je toliko teško dojiti, jednostavno daj bebi formulu!
Kada kažu ovo, ljudi misle dobro jer ne žele da se toliko mučite. Međutim, mama koja se trudi dojiti, pa čak i ako joj je to teško, ne želi prestati dojiti unatoč bolnim i upaljenim grudima i bradavicama, već želi uspjeti u tome. Zato je radije pitajte kako joj možete olakšati nego da ju savjetujete da prijeđe na formulu, piše Zadovoljna.hr.

9. Bude li beba cicala svaki put kad to želi, razmazit ćeš je/Naviknut ćeš je na ruke
Beba se dojenjem ne može razmaziti. Neka novorođenčad sisa svakih sat i pol, neka pak svaka tri sata. Normalno je da tokom 24 sata novorođenče sisa između 8 i 12 (ili više) puta. I to ne znači razmaziti dijete, nego brinuti se za dijete. Također, nema ništa loše u tome da dijete "naviknete" na ruke. Vjerujte, nećete ga nosati cijeli život, a s tim što je uz vas, povećava mu se i imunitet i razvoj mozga i to ima još mnogo, mnogo beneficija!

10. Zar si već prestala dojiti?

Isto vrijedi kao i kod pete tačke: koliko će dugo majka dojiti dijete, tiče se samo nje!

NEMA KOMENTARA