Stiže auto na marihuanu

Radiosarajevo.ba
Stiže auto na marihuanu


Nakon što su Škoti najavili automobil na derivat viskija, eto i Kanađana sa svojim asom u rukavu. Naime, dvije kanadske kompanije, uz pomoć studenata politehničkih fakulteta iz Alberte, Quebeca i Toronta zajedno rade na projektu razvoja električnih automobila koji će ići na konoplju.

U ovakav auto će moći stati tri putnika, a baterije će se morati puniti svakih 160 kilometara. Projekat razvoja ovakve specifične vrste automobila zajedno rade Motive Industries iz Alberte i Electrodynamic Systems iz Quebeca. Ideja nije revolucionarna: automobil koji je išao na ulje indijske konoplje je još 30-ih godina prošlog stoljeća napravio Henry Ford.

Tajna je u vlaknima iz konoplje koja su slična ugljičnim vlaknima (koja se koriste za automobile i motore za utrke), ali su naučnici otkrili da bi mnogo više koristi bilo od njega budući da mu za djelovanje ne treba ni visoka temperatura ni posebni hemijski procesi. Konoplja je pobijedila druge biljke jer se lako uzgaja u Kanadi i ne treba mnogo vode i pesticida u uzgoju.

A u priči postoji i trik: pošto je uzgoj konoplje zabranjen u Sjedinjenim državama, ali nije zabranjen uvoz proizvoda od konoplje, Kanada dobija preimućstvo na tržištu. Možemo pretpostaviti da će auto, jednog dana kad se nađe u prodaji, ići ko halva i na drugim tržištima.

inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije