Stilistica savjetuje: Koja bob frizura najbolje odgovara vašem obliku lica

0
Radiosarajevo.ba
Stilistica savjetuje: Koja bob frizura najbolje odgovara vašem obliku lica
Foto: Pexels / Bob frizura

O velikom povratku bob frizure govori se godinama, a izgleda da je njezina popularnost i dalje u punom jeku pa se predviđa da će obilježiti i ovu, 2024. godinu. I dok neki misle da svake godine slušamo iste prognoze, činjenica je da bob cijelo stoljeće osvaja žene diljem svijeta. Zapravo, možda je bolje pitanje od onoga "hoće li bob obilježiti ovu godinu" ono gdje pitamo "kada je uopće ova frizura bila van trenda".

Dugi je niz godina poprimala razne oblike, a navodno ju je prva nosila francuska glumica Émilie Marie Bouchaud, poznata i pod imenom Polaire. S kovrčavom kosom dužine ispod uha pojavila se tokom 1890-ih, no izgleda da se nije proslavila jer su je novine nazvale "najružnijom ženom na svijetu".

Frizura je popularnost stekla dva desetljeća nakon, kada je poljski frizer Antoni Cierplikowski, zvani Antoine de Paris, inspiriran izvještajima o Ivani Orleanskoj uveo u modu kratki rez. Među njegovim klijenticama našle su se francuska modna dizajnerica Coco Chanel, rumunjska kraljica Marie, francuska glumica Sarah Bernhardt, švedska glumica Greta Garbo, francuska glumica Brigitte Bardot te prve dame SAD-a Eleanor Roosevelt, pa ne iznenađuje što je frizura postala novi hit koji su do 1920-ih furali gotovo svi.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

S vremenom je postala simbolom emancipacije žena, a i dan danas ju nose brojna slavna lica. Dovoljno je kratko baciti pogled na holivudske dive koje su na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa prošetale crvenim tepihom. Emma Stone, Elizabeth Banks, Carey Mulligan, Ayo Edebiri, Cailee Spaeny, Greta Lee i Naomi Watts pa čak i Jennifer Aniston pojavile su se s različitim varijantama boba i tako najavile da se trend nastavlja i ove godine.

Uzimajući u obzir ovu historiju, ne čudi što hair stilistica Milena Maršić kaže:

Isporobajte je i vi: "Flicky" bob frizura je najnoviji trend ovog ljeta

Isporobajte je i vi: "Flicky" bob frizura je najnoviji trend ovog ljeta

"Popularnost frizura može oscilirati i podleći promjenama, tako da je teško predvidjeti kako će tačno bob frizura obilježiti 2024.godinu. U svakom slučaju, ona je kroz godine pokazala svoju trajnost i prilagodljivost, pa je vrlo moguće da će ostati popularan izbor i u budućnosti."

Stilistica je dala i nekoliko savjeta o njezinom stiliziranju.

"Bob je karakterističan po tome što je kosa ravno ošišana na jednoj dužini, obično do razine brade ili ramena. Neki od danas popularnih oblika su talijanski bob u stilu 60-ih, zatim box bob koji podrazumijeva ravno šišanje do brade, lob koji seže do ključne kosti, bob 90-ih koji je slojevit i pun volumena te pixie bob koji predstavlja kombinaciju bob frizure i pixie frizure", rekla je Milena o današnjim trendovima i prokomentirala kakvom obliku lica pristaje ova frizura, piše Gloria.

"Bob je univerzalna frizura koja može pristajati svima. Oblik lica može utjecati na odabir dužine ili stila boba kako bi se istaknule najbolje karakteristike lica. Osobe s ovalnim licem mogu eksperimentirati s različitim duljinama i stilovima jer im sve dobro pristaje, dok osobama s četvrtastim licem preporučujem bob s mekšim linijama i teksturom. Osobe sa srcolikim licem mogle bi odabrati bob sa šiškama", objasnila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije