Stigle klimatske promjene: Gore je od očekivanog

Radiosarajevo.ba
Stigle klimatske promjene: Gore je od očekivanog

'Budućnost je već ovdje - i vruća je', napisao je u svom komentaru za Washington Post direktor NASA-inog Goddard Instituta za istraživanje svemira James E. Hansen.

"Kada sam u vruće ljeto 1988. svjedočio pred Senatom, upozorio sam što će u budućnosti donijeti klimatske promjene nama i našem planetu. 'Naslikao' sam sivu sliku posljedica stalnog povećanja temperatura do kojeg je dovelo korištenje fosilnih goriva od strane ljudi", napisao je Hansen i dodao kako mora priznati da je tada bio preoptimističan.


On dodaje da je u najnovijem istraživanju globalnih temperatura u posljednjih šest decenija otkrio šokantno povećanje broja ekstremno toplih ljeta s lošim posljedicama ne samo za našu budućnost, nego i za sadašnjost

"Moje projekcije o povišenju temperatura su se pokazale tačnima, no promašio sam  potpuno istražiti kako brzo će to prosječno povišenje temperatura dovesti do ekstremnih vremenskih uslova", piše Hansen.

Hansen tvrdi kako, osim klimatskih promjena, nema niti jednog drugog objašnjenja za ekstremno toplo vrijeme u nedavnoj prošlosti.

"Smrtonosni evropski toplinski udar 2003, strašan ruski toplinski udar u 2010. i katastrofalne suše u Teksasu i Oklahomi prošle godine mogu se samo pripisati klimatskim promjenama", piše Hansen i dodaje kako će se klimatskim promjenama vjerojatno moći pripisati i ekstremno toplo ljeto ove godine u Americi, jednom kada se prikupe podaci.


Tvrdi kako ti događaji nisu samo primjeri što klimatske promjene mogu donijeti, već su oni uzrokovani klimatskim promjenama. Smatra da je šansa da su prirodne pojave izazvale te ekstreme nezamjetno mala. "Izračunati tu šansu je jednako kao da date otkaz na svom poslu i igrate lutriju svako jutro kako biste platili račune", napisao je Hansen.

Njegova nova studija jasno pokazuje da u trenucima kada se globalna temperatura stalno povećava, ekstremi postaju češći i sve žešći diljem svijeta.

Piše da još uvijek možemo djelovati kako bi izbjegli pogoršavanje klimatskih uvjeta, no i da trošimo "dragocjeno vrijeme". Traži da se povećaju naknade za ispuštanje CO2 što bi dovelo do razvoja "zelene ekonomije" i otvaranja milijuna novih radnih mjesta, objavio je Index.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije