Stevija od sada i na bh. tržištu!
Stevija je južnoamerička biljka koju indijanska plemena Guarani koriste kao sladilo za hranu i piće već više od 1500 godina. Slađa je od šećera čak 200 do 400 puta i zato su je južnoamerički domoroci nazvali ''medeni list''.
O steviji smo već pisali i ranije, a detaljnije možete čitati OVDJE.
Prirodni zaslađivači od stevije se sve donedavno nisu mogli nabaviti u našoj zemlji, no evo lijepe vijesti za sve ljubitelje zdrave prehrane: firma MakroVita odnedavno u svojoj punudi ima i proizvode od stevije, koje možete nabaviti u njihovim prodavnicama MakroVita Ginger koja se nalazi u tržnom centru BBI na petom spratu, kao i u trgovini na Čengić Vili.
MakroVita trgovina u BBI centru
Stevija – slatko i zdravo, a bez kalorija!
Stevia je prirodni zaslađivač koji za razliku od šećera ne izaziva karijes, nema kalorija, glikemijskog indeksa ni štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača. Otporna je na visoke temperature.
U Makrovita trgovinama koje se nalaze u BBI centru i na Čengić Vili trenutno se mogu naći sljedeći proizvodi od stevije:
• STEVIA LIGHT+E 100 gr
• STEVIA PREMIUM 50 gr
• STEVIA REB A 15 gr
• STEVIA S INULINOM 75 gr
• STEVIA U TABLETICAMA 250 kom
Iznimno je ljekovita i pomaže kod zarastanja rana, gojaznosti, povećane mokraćne kiseline i gihta, upala grla i pozitivno djeluje na mnoge tegobe poput umora, zatvora i napuhivanja, povećane želučane kiseline, gljivica kao i na mnoge, druge neugodne pojave. Za steviu se kaže da čuva mladost i briše tragove godina.
''List stevije sadrži mnoštvo minerala i oligoelemenata i čak je 35 do 45 puta slađi od šećera. Zbog svojih svojstava stevija je dobar izbor i za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani'', kazala nam je vlasnica firme MakroVita, dr. Ismeta Ćorić.
Nekoliko činjenica o Stevia zaslađivaču
Stevia zaslađivač je 100% prirodan, ne sadrži kalorije, ugljikohidrate, kao ni glikemijski indeks, a posebno je pogodna za dijabetičare i one koji paze na zdravu prehranu. Zaslađivač je u potpunosti dobiven od lišća biljke Stevije, te ima okus potpuno čistog šećera, a uz to je 200 do 400 puta slađa od šećera dobivenog od šećerne trske.
Stevija je lako topljiva u vodi, te stabilna pri različitim ph vrijednostima, između 3-9 ph. Sadrži antioksidantna svojstva, nije toksična, te nema škodljiv utjecaj na DNK, a korištenjem prirodnog zaslađivača od stevije, hrana duže ostaje sačuvana, zahvaljujući njenim bakteriostatskim svojstvima.
Promotivni članak
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.