Statua stara 23.000 godina pronađena u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
Statua stara 23.000 godina pronađena u Francuskoj

Statua žene, načinjena od krede prije 23.000 godina, predstavljena je u četvrtak novinarima u Amiensu, u sjevernoj Francuskoj, a više stručnjaka je tu paleolitsku "Veneru" ocijenilo kao "izuzetnu".

Statua je pronađena ovog ljeta tokom arheoloških iskopavanja u kvartu Renancourt u samom Amiensu, na četiri metra dubine. 

"Očekivali smo da nađemo klasične ostatke kao što su klesani kremen i ostaci kostiju", rekao je Clement Paris, šef iskopavanja. 

Već drugog dana iskopavanja, petnaest arheologa je pronašlo gomilu krečnjaka u kojoj neki fragmenti nisu izgledali prirodno. 

"Iste večeri, pažljivo smo rekonstruirali dvadeset fragmente i shvatili da je to figura žene", izjavio je arheolog.

Pretpostavlja se da se raspala od mraza. Ugljenikom 14 precizno je utvrđeno da je "Venera iz Renancourta" stara 23.000 godina, što je period kromanjona - prije 29.000 do 21.000 godina, rekao je Paris. 

Statua od krede visoka desetak centimetara predstavlja ženu s velikim grudima i krupnom zadnjicom. Ruke i glava nisu detaljno prikazani. 

"Takav prikaz pokazuje želju da se proizvede simbolična slika žene, usredsređena na plodnost", rekao je arheolog. 

Postoji stotinjak statua te vrste i iz tog doba u Evropi, prije svega u Rusiji i Srednjoj Evropi, uključujući petnaest u Francuskoj, ali uglavnom na njenom jugozapadu, javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije