Šta sve možete sa starim hljebom

Radiosarajevo.ba
Šta sve možete sa starim hljebom

Znate li koliko hljeba bacate u smeće? Mi znamo! Previše.
Uzmite u obzir da je bačeni hljeb ujedno i bačeni novac. Sljedeći savjeti pomoći će vam da doskočite ovoj lošoj navici, javlja Kurir.

Zamrznite ga

Hljeb star nekoliko dana u zamrzivaču može da izdrži i do tri mjeseca. Nakon što ga izvadite, premažite ga s malo vode ili ulja i zagrijte u rerni ili mikrovalnoj peći. Korica će biti hrskava, a iznutra će biti topao i mekan. Ovo je idealno rješenje kad vam treba hljeb a obližnja pekara je zatvorena.

Spremite musaku



Stari hljeb idealan je dodatak musakama s mesom, pečurkama i povrćem. Izrežite hljeb na šnite ili kockice, prelijte ga velikom čašom mlijeka i po njemu rasporedite tikvice, sir, pečurke, patlidžane, povrće ili meso. Prelijte prelivom od mlijeka, jaja i začina i pecite u rerni oko pola sata.

Dodajte ga supi



Francuzi su od ovog dodatka napravili specijalitet. Nasjeckajte stari hljeb na kockice, osušite ih i dodajte u supu umesto tjestenine.

Napravite prezle



Domaće hljebne mrvice zdravije su i jeftinije od kupovnih. Stari hljeb zapecite u rerni dok se potpuno ne stvrdne i zatim ga izmrvite rukom, štapnim mikserom ili u blenderu.

Ispecite bruskete



Stari hljeb bolji je izbor za ovo jelo jer bolje za sebe veže ostale sastojke od mekanog. Natopite ga maslinovim uljem i pospite željenim začinima i bijelim lukom. Zapecite ga u rerni i nakon toga na njega stavite isjeckani paradajz, pršutu, sir, salatu ili neki ukusan namaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije