Šta se događa s tijelom tokom prejedanja?

Radiosarajevo.ba
Šta se događa s tijelom tokom prejedanja?

Prejedanje je lako izbjeći, barem kada nisu u pitanju ukusna praznična jela koja sadržavaju veliki broj kalorija. Vašem tijelu je potrebna energija, koju osiguravate putem hrane. No, s unosom hrane ne smijemo pretjerivati jer onda stvaramo suprotan učinak. 

Loše raspoloženje

Prejedanje će gotovo uvijek uzrokovati loše raspoloženje, i to ne zbog grižnje savjesti. Naime, prejedanjem ćete narušiti uravnoteženu razinu šećera u krvi. Doći će do naglog rasta, a potom pada razine šećera u krvi, a vodeći simptom je isprva dobro raspoloženje, a potom loše. 

Probavne smetnje

Ne trebamo ni spominjati da će prejedanje uzrokovati nastanak probavnih smetnji, kao što su nadutost, plinovi i zatvor. Svi sistemi unutar vašeg organizma, uključujući i probavni sistem, počinju raditi pod prekomjernim opterećenjem, piše Centar-zdravlja.net.

Pad razine energije

U trenutku kada počnete jesti ćete vjerovatno osjećati porast razine energije. Ako prestanete jesti na vrijeme, taj osjećaj će vas i dalje pratiti. No, ako nastavite jesti u trenutku kada ste siti, razina energije će početi drastično padati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije