Šta je tsunami i kako nastaje?

Radiosarajevo.ba
Šta je tsunami i kako nastaje?


Tsunami, ili cunami, je ogroman morski val koji nastaje tektonskim pomicanjem (potresom) ploča morskog dna. Tektonska pomjeranja morskih ploča često se nazivaju i podmorskim potresima.

Naziv tsunami potječe iz japanskog jezika i doslovno znači „val u luci“. Neki tsunamije nazivaju plimnim valovima, jer se dugo vremena smatralo da su rezultat plimnih oscilacija, ali nauka je to opovrgnula.

U blizi epicentra podmorskog zemljtoresa visina tsunamija je jako velika. Udaljavanjem od epicentra visina opada, ali raste brzina kretanja, koja u prosjeku iznosi 700 km/h.

Što se dubina mora smanjuje udaljavanjem od epicentra to tsunami postaje viši i time razorniji.

Najveći tsunami zabilježen u posljednje vrijeme je onaj u Indijskom okeanu iz 2004. godine, kada je poginulo preko 200.000 ljudi.

Tsunami koji je danas pogodio Japan mogao bi biti zabilježen, također, kao jedan od najvećih, pošto stručnjaci upozoravaju da je tek počeo da se širi po svim priobalnim zemljama Pacifika.

Zanimljivo je da se nekad smatralo kako tsunami može biti iskorišten kao oružje. Vojska Novog Zelanda pokušavalo je tokom II svjetskog rata velikim eksplozijama izazvati tsunamije, ali to nikada nikome nije uspjelo.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije