Šta je meldonij, droga zbog koje je 'pala' Maria Sharapova: Zabrana bi mogla uzrokovati smrti

Radiosarajevo.ba
Šta je meldonij, droga zbog koje je 'pala' Maria Sharapova: Zabrana bi mogla uzrokovati smrti

Sportisti će umirati na terenu ukoliko meldonij bude zabranjen, tvrdi tvorac ove droge.

Podsjećamo, ruska teniserka Maria Sharapova pala je na testu za ovu drogu tokom Australian Opena i od 12. marta je zvanično suspendirana. Ona je meldonij uzimala posljednjih deset godina.

Meldonij ili mildronat stavljen je na spisak zabranjenih sredstava od 1. januara 2016, poslije istraživanja laboratorije u Kelnu. Od testiranih 8.320 sportista, tragovi meldonija bili su prisutni u urinu 182 sportista.

Poboljšava metabolizam i energetsku opskrbu tkiva, a koriste ga ljudi koji imaju slabu cirkulaciju, a pomaže i kod dijabetesa.

Meldonij ćelijama kompenzira nedostatak kisika pri fizičkim naporima. On štiti srce, ali ne povećava energiju u tijelu sportiste.

Svjetska antidoping agencija ocijenila je da je meldonij u klasi hormona koji utječu na metabolizam. Oni koji ga upotrebljavaju mogu biti diskvalificirani na četiri godine. 

Sportisti koji dokažu da su uzimali taj preparat iz zdravstvenih razloga, a ne kao doping, mogu biti odstranjeni sa sportskih terena na dvije godine.

No, njen tvorac, Ivars Calvins, tvrdi da bi zabrana ove droge mogla dovesti do smrti sportista.

"Gledat ćemo mnoge smrti na terenu", rekao je on za BBC.

Meldonij se u Rusiji može kupiti u apotekama, a koristili su ga sovjetski vojnici tokom invazije na Afganistan.


Kliknite na fotografiju za punu rezoluciju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije