Šta je bolje sušiti kosu prirodnim putem ili fenom?

2
Radiosarajevo.ba
Šta je bolje sušiti kosu prirodnim putem ili fenom?
Foto: milkandblush / Ilustracija

Sušenje kose na zraku super je stvar kada želimo izbjeći oštećenje kose nastalo uslijed korištenja sušila za kosu, no ispostavilo se kako ni ta opcija nije najzdravija. Naime, prema mišljenju stručnjaka, ispostavilo se da dugo sušenje kose na zraku može napraviti više štete nego koristi.

Kako piše Glamour, sušenje kose na zraku može uzrokovati nešto što se zove "higralni umor", odnosno oštećenje folikule dlake uzrokovano oticanjem od prekomjerne vlage.

"Kod dugotrajno mokre kose, npr. kad se suši preko noći ili koja se redovito suši na zraku), može doći do oštećenja. Kad je kosa mokra, vodikove se veze privremeno prekidaju, a ponavljanjem postupka sušenja kose na zraku, može se oštetiti folikula vlasi i njezini vlažni slojevi", pojašnjava trihologinja.

Uskoro otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Uskoro otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Pojednostavljeno, što je kosa duže mokra, to je duže je "natečena" te je veći pritisak na proteine i korteks koji kosu održavaju čvrstom.

Stručnjaci pojašnjavaju da kosa ima vanjski zaštitni sloj kutikule koji se sastoji od slojeva keratina. Kad se te "keratinske pločice" slažu ravno i preklapaju, to stvara zaštitni sloj. Kad je kosa mokra, ona je u svojem najelastičnijem stanju pa postaje dodatno osjetljiva i podložna oštećenju.

Pazite i kako peškirom sušite kosu, nemojte raditi nagle poteze. Ono, naime, uzrokuje oštećenje sloja kutikule kose. Umjesto toga, dobra je ideja samo pokupiti kosu u peškir bez trljanja kose. Osim toga, kosu njegujte hidratantnim i hranjivim maskama, serumima i uljima koji će nadoknaditi gubitak vlage i zatvoriti kutikule kose.

"Prije sušenja, na kosu nanesite proizvod za zaštitu od topline, a kod stiliziranja izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol jer mogu dehidrirati kosu. Sušilo prebacite na nisku temperaturu, a dobro je što prije ju osušiti jer je kosa u suhom stanju najčvršća", pojasnili su profesionalci za Glamour.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije