Šta 'baciti' na roštilj: Ćevapi su uvijek dobrodošli
Planovi za proslavu Praznika rada u punom su jeku. Kupuje se sve što će ovaj praznik učiniti praznikom, a roštilj ukusnim.
Čak i ako niste ljubitelj mesa, priprema povrća na roštilju može izroditi pravi specijalitet.
Prije nego počnete s pečenjem mesa ili povrća, rešetke od roštilja prethodno nauljite.
Ćevapi
Za većinu su ćevapi dobitna kombinacija. S njima nikada nećete pogriješiti jer malo je onih koji ih ne vole. U kombinaciji s lepinom i dosta luka započnite sutrašnji obrok.
Bijelo meso (piletina, puretina)
Sprema se vrlo brzo i jednostavno, baš poput ćevapa. U mesari možete tražiti već začinjene filete ili one koji to nisu. Ukoliko uzmete ove druge, neće vam trebati ni mnogo vremena, a ni filozofije da to uradite. Bijelo meso možete začiniti vegetom ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i za kari koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnu boju, u prosjeku nekih desetak minuta.
Povrće
Povrće na žaru je također odličan izbor, a na rešetke možete baciti bilo šta od povrća. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni.
Povrće operite i tanko narežite, osim šampinjona i paprika koje možete peći i cijele. Začinite s malo bibera, soli ili vegete i pecite na tihoj vatri.
Možete praviti i ražnjiće u kombinaciji bijelo meso i povrće. Okrećite ih povremeno na roštilju, a nakon pet do sedam minuta možete ih ukloniti s vatre.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.