Šta 'baciti' na roštilj: Ćevapi su uvijek dobrodošli

Radiosarajevo.ba
Šta 'baciti' na roštilj: Ćevapi su uvijek dobrodošli

Planovi za proslavu Praznika rada u punom su jeku. Kupuje se sve što će ovaj praznik učiniti praznikom, a roštilj ukusnim.

Čak i ako niste ljubitelj mesa, priprema povrća na roštilju može izroditi pravi specijalitet.

Prije nego počnete s pečenjem mesa ili povrća, rešetke od roštilja prethodno nauljite.

Ćevapi

Za većinu su ćevapi dobitna kombinacija. S njima nikada nećete pogriješiti jer malo je onih koji ih ne vole. U kombinaciji s lepinom i dosta luka započnite sutrašnji obrok.

Bijelo meso (piletina, puretina)

Sprema se vrlo brzo i jednostavno, baš poput ćevapa. U mesari možete tražiti već začinjene filete ili one koji to nisu. Ukoliko uzmete ove druge, neće vam trebati ni mnogo vremena, a ni filozofije da to uradite. Bijelo meso možete začiniti vegetom ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i za kari koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnu boju, u prosjeku nekih desetak minuta.

Povrće

Povrće na žaru je također odličan izbor, a na rešetke možete baciti bilo šta od povrća. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni.

Povrće operite i tanko narežite, osim šampinjona i paprika koje možete peći i cijele. Začinite s malo bibera, soli ili vegete i pecite na tihoj vatri.

Možete praviti i ražnjiće u kombinaciji bijelo meso i povrće. Okrećite ih povremeno na roštilju, a nakon pet do sedam minuta možete ih ukloniti s vatre. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije