Sretni vam Uskrs & Vaskrs

Radiosarajevo.ba
Sretni vam Uskrs & Vaskrs

Uskrs/Vaskrs je najveći i najstariji kršćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća i njegove pobjede nad smrću i nad grijehom.

Uskrs
Blagdan Uskrs ističe sam događaj Kristovog uskrsnuća, kojim počinje novi poredak za sve ljude koji se krste, jer oni postaju dijelom Isusove sudbine. Uskrs poručuje da je smrt pobijeđena i poziva na radost noseći među ljude vjeru i nadu.

Priprema za Uskrs je korizma. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica, te Velika sedmica koja uključuje Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs: Svaki blagdan nosi svoje običaje, pa tako i Uskrs. Neki dolaze još iz davnih vremena, a neki su moderniji. Najviše su vezani uz hranu koja se nalazi na blagdanskom stolu.

Uskršnji simboli su brojni, poput uskršnjeg zeca i uskršnje košare, a variraju ovisno o kraju u kojem vjernici žive. Kod nas je ukrašeno jaje središnji simbol Uskrsa. Farbanju i šaranju jaja pridaje se velika važnost, a za taj se ritual odvaja mnogo vremena, čak i više nego za pripremanje jela.

Jaja uglavnom boje žene, uz pomoć djece. Najrašireniji način bojenja jaja je onaj tradicionalni – lukom i listovima svježeg bilja, gdje važi samo jedno pravilo - da bude što neobičnije.

Uskršnji doručak nosi jedan svoj običaj - tzv. borbu jajima ili tucanje. Pobjednik je onaj čija ljuska jajeta ostane neoštećena. Nakon ručka, nekada je bio običaj da se ide od kuće do kuće, razmjenjuju se jaja i tuca.

Blagoslovljena hrana jede se u krugu porodice za doručak, a namirnice koje se najčešće nalaze na blagdanskom stolu su kuhana jaja, kuhana šunka, hren, mladi luk, sirnica, domaći kruh i sl.

Uskršnji ručak također se provodi u krugu porodice, a najčešće su na stolu juha, pečenje sa krompirom te obilje svježih salata i hrena. Kolači se pripremaju sa posebnom pažnjom, a najčešće se peku različiti kolači, a vrste variraju ovisno o regiji. U većini slučajeva takvo se pecivo priprema na Veliku subotu.

Vaskrs
Vaskrs je dan kada se cijela porodica okupi oko svečano aranžiranog stola. Vaskršnja trpeza, pri tome, može biti postavljena tradicionalno ali ponekad je dozvoljeno i malo improvizacije i mnogo kreativnosti.

Kada svane dan Vaskrsa, domaćin sa porodicom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Narod se međusobno pozdravlja riječima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!" i tako sve do Spasovdana. Kad se dođe iz crkve kući, domaćin pali svijeću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a potom i cijelu kuću. Poslije zajedničke molitve, sjeda se za svečano postavljenu trpezu.

Na stolu stoji posuda sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno vaskršnje jaje, a za njim svi ukućani. Tada počinje takmičenje čije je jaje najjače. Širom svijeta, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Na Vaskrs se prvo jede kuhano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost uđe u kuću, prvo se poslužuje farbanim jajetom, pa onda ostalim jelima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.

Postoje tradicionalna jela za svaki praznik, a za Vaskrs je to jagnjetina koja ima simbolično značenje. Jedan od omiljenih prazničnih specijaliteta je jagnjetina dinstana sa mladim bijelim lukom. Na taj način pripremljeno, jagnjeće meso se lijepi za prste i ima savršen slatkast ukus. Pored jagnjetine na prazničnoj trpezi je neizbježna, topla i mirisna pogača-pletenica. Pored jagnjetine, pogače-pletenice i jagnjeće čorbe neizbježna je i vaskršnja torta sa čokoladnim jajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije