Sretan Vaskrs
Vaskrs (kod katolika Uskrs) je najveći i najstariji kršćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća i njegove pobjede nad smrću i nad grijehom.
Vaskrs je dan kada se cijela porodica okupi oko svečano aranžiranog stola. Vaskršnja trpeza, pri tome, može biti postavljena tradicionalno ali ponekad je dozvoljeno i malo improvizacije i mnogo kreativnosti.
Kada svane dan Vaskrsa, domaćin sa porodicom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Narod se međusobno pozdravlja riječima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!" i tako sve do Spasovdana. Kad se dođe iz crkve kući, domaćin pali svijeću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a potom i cijelu kuću. Poslije zajedničke molitve, sjeda se za svečano postavljenu trpezu.
Na stolu stoji posuda sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno vaskršnje jaje, a za njim svi ukućani. Tada počinje takmičenje čije je jaje najjače. Širom svijeta, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Na Vaskrs se prvo jede kuhano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost uđe u kuću, prvo se poslužuje farbanim jajetom, pa onda ostalim jelima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.
Postoje tradicionalna jela za svaki praznik, a za Vaskrs je to jagnjetina koja ima simbolično značenje. Jedan od omiljenih prazničnih specijaliteta je jagnjetina dinstana sa mladim bijelim lukom. Na taj način pripremljeno, jagnjeće meso se lijepi za prste i ima savršen slatkast ukus. Pored jagnjetine na prazničnoj trpezi je neizbježna, topla i mirisna pogača-pletenica. Pored jagnjetine, pogače-pletenice i jagnjeće čorbe neizbježna je i vaskršnja torta sa čokoladnim jajima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.