Špinat rolat - prijedlog za današnji ručak

Radiosarajevo.ba
Špinat rolat - prijedlog za današnji ručak


Proljeće je najbolje doba godine za konzumiranje špinata. Osim što je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, koji jačaju imunološki sustav i ublažavaju simptome alergija, odličan je izvor betaina, spoja koji poboljšava izdržljivost tijekom tjelovježbe, pa ako vježbate današnji prijedlog za ručak posebno će vam se svijedeti. 

Sastojci:

800 gr pilećih prsa
100 gr punomasnog sira
300 gr špinata
3-4 čehna bijelog luka
50 gr putera
so po želji

Postupak:

Pileća prsa oštrim nožem rasječemo na šnicle koje istucamo batom za meso. Šnicle poredamo tako da formiramo lijep pravougaonik preklapajući svaku šniclu sa predhodnom na oko 2 cm. Šnicle posolimo i na njih narendamo hladan puter.

Punomasni sitan sir pomješamo sa gnječenim bijelim lukom i premažemo preko šnicli. Špinat blanširamo u slanoj vodi, ocjedimo ga i ugrubo nasječemo sa nožem, pa poredamo po šniclama.

Pažljivo sve uvijemo u rolat i svaku ivicu pričvrstimo čačkalicom,ako se negdje razdvoje šnicle njih takođe pričvrstimo čačkalicom.

Tako pripremljen rolat prebacimo u tepsiju na pek papir i posolimo.Na šporetu zagrijemo malo ulja i uljem prelijemo rolat da se uhvati korica.

Rolat pečemo 30 minuta na 200 C po isteku vremena prebacimo tepsiju na naj viši nivo da rolat dobije lepu boju po gornjoj površini oko 10 min.

Po vađenju rolat ostavimo da se malo ohladi, pažljivo uklonimo čačkalice i isječemo oštrim nožem na kriške.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije