Specijaliteti italijanske i francuske kuhinje u restoranu Brix

Radiosarajevo.ba
Specijaliteti italijanske i francuske kuhinje u restoranu Brix
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Šta kažete na pizzu sa mozzarellom, sirom a la gorgonzola, kruškama i lješnjacima? Možda na prvu zvuči malo neobično, ali probali smo i možemo reći da je - odlična!

U sarajevskom naselju Ciglane, na adresi Husrefa Redžića 14, prije dvije sedmice je otvoren novi restoran sa specijalitetima italijanske i francuske kuhinje, Brix Bar & Grill.

Vlasnik restorana, Bojan Ljubonjić, dvadeset i pet je godina živio u Americi, posvetivši se radu u kulinarstvu i različitim restoranima. Po povratku u BiH, ističe kako mu je želja bila da u Sarajevu otvori restoran koji će ponuditi zanimljive specijalitete koji se ne nalaze na meniju ostalih restorana u gradu, te je došao  na ideju da se fokusira na najbolja jela klasične italijanske i francuske kuhinje.

Pizza A la gorgonzola

Italijanske pizze po napolitanskoj recepturi

Restoran Brix Bar & Grill u svojoj ponudi ima pet italijanskih jela; calamari lignje (rukola, aceto balsamico, kapari, masline), te četiri vrste pizza sa specijalnim tijestom pravljenim po napolitanskoj recepturi, te interesantnom kombinacijom sastojaka koje se razlikuju od standardnih. Tu su: Lombardi pizza (pršut, Grana Padano, rukola), Regionalna (crvena paprika, luk, sos od paradajza, kulen, panceta, sudžuka, Ovidur), tzv. 'bijela pizza' A la Gorgonzola (mozzarella, a la gorgonzola, kruške, lješnjaci), te Puttanesca (dimljeni sir, masline, inćuni, kapari, svjež paradajz).

Kada su u pitanju cijene jela u restoranu Brix, pizze možete naručiti po cijeni od 10 do 12 KM, dok se cijene ostalih jela kreću u rasponu od 6 do 15 KM.

Budući da su u italijanskoj kuhinji najvažnije svježe namirnice, a fokus, za razliku od francuske kuhinje, pritom nije toliko na samoj tehnici pripremanja hrane, koliko na sastojcima, u restoranu Brix se koriste isključivo prirodni sastojci, kvalitetni talijanski sirevi, te svježe uzgojeni, domaći začini poput majčine dušice i ruzmarina. 

Juneći rump steak u umaku od crnog vina sa pečenim krompirom i tikvicama

Najbolje iz francuske kuhinje

Pored ponude talijanskih specijaliteta, u restoranu Brix možete uživati i u jelima iz klasične francuske kuhinje; tu su mušule sa umakom od bijelog vina i paradajza, juneći rump steak u umaku od crnog vina sa pečenim krompirom i tikvicama, te juneći pepper steak u umaku od crnog bibera, sa vrhnjem i pire krompirom. Pored ovih specijaliteta, u ponudi je i zelena salata sa sirom a la gorgonzola, jabukama i kandiranim orasima.

Pored hrane, tu je i veliki izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića, a restoran Brix u svojoj ponudi, pored domaćih, ima i španjolska i italijanska crna i bijela vina.

Potrebno je naglasiti da je restoran Brix namijenjen nepušačima, a mirni ambijent više odgovara, kako kaže vlasnik, ne 'širokim narodnim masama', već radije intimnoj atmosferi za romantične trenutke u dvoje.

Ukoliko ste ljubitelj italijanske i francuske kuhinje, obavezno posjetite restoran Brix Bar & Grill - preporučujemo od srca!

Tekst: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba
Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije