Spavanje pri svjetlosti uzrokuje depresiju

Radiosarajevo.ba
Spavanje pri svjetlosti uzrokuje depresiju

Američki naučnici su utvrdili da spavanje pri svjetlosti može izazvati razvoj depresije, a njihov zaključak je još jedan dokaz kako je vještačko osvjetljenje štetno po zdravlje ljudi.

Trosedmični eksperiment istraživača iz univerziteta Ohio na laboratorijskim miševima, čije je mjesto boravka bilo cijeli dan osvijetljeno, pokazao je da se kod njih mnogo češće javljala depresija nego kod životinja koje su živjele u uobičajenim dnevno-noćnim uvjetima, prenosi dnevnik Daily Telegraph.

Ovaj učinak je zapažen samo kod životinja koje nisu imale mogućnost da se sakriju od svjetlosti u vrijeme sna. Miševi koji su mogli da se zavuku u neprozirnu cijev, koja ima funkciju spavaonice, rjeđe su imali simptome depresije od onih koji su imali prozirnu cijev.

Pojava depresije se ocjenjivala standardnim metodama, sličnim onima koje farmakološke kompanije koriste u ispitivanju potencijalnih antidepresiva.

Istraživanjem je utvrđeno, na iznenađenje naučnika, da miševi koji žive u prostoru osvijetljenom cijeli dan imaju manje simptome uznemirenosti, a analize su potvrdile smanjeni nivo "hormona stresa" kortikosterona.

Ovi rezultati su bili neočekivani, jer depresiju kod ljudi često prati i uznemirenost, navodi Daily Telegraph.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije