Spavalice, sretan vam praznik: Danas je Svjetski dan spavanja (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Spavalice, sretan vam praznik: Danas je Svjetski dan spavanja (VIDEO)

Svima onima koji vole provoditi vrijeme u carstvu snova, želimo sretan Svjetski dan spavanja. One koji propuštaju blagodeti kvalitetnog sna, možemo samo podsjetiti na to koliko griješe i koliko gube.

Ukoliko vam se ovog jutra ne ustaje iz kreveta, da biste na vrijeme obavili sve svoje školske, poslovne ili porodične obaveze, znajte da imate dobar izgovor. Danas se, geslom "Lako disanje, miran san, zdravo tijelo", na čitavoj planeti obilježava Međunarodni dan spavanja.

Ovaj praznik ustanovljen je 2008. godine, a slavi se "klizno", prvog petka pred zvanični početak proljeća, odnosno vikend-dva prije pomjeranja kazaljki na satu jedan sad unaprijed. Iako vam se možda čini da je besmisleno promovirati izležavanje u krevetu, poenta Dana spavanja je u tome da se skrene pažnja na važnost kvalitetnog sna, ali i da se preduprijede sve komplikacije sa spavanjem.

Ako se zna da tek svaka peta osoba na ovom svijetu spava koliko bi trebalo, onda je jasan ovogodišnji slogan "Lako disanje, miran san, zdravo tijelo".

Lako disanje

Disanje je automatska radnja koja se pod normalnim okolnostima vrši bilo da smo budni, bilo u čvrstom snu. Međutim, ako se neko buni zbog vašeg preglasnog hrkanja, često se tokom noći budite s osjećajem da se gušite ili je vaš partner primijetio da u snu kao da prestajete disati, vrijeme je da se zabrinete. Možda imate spavačku apneju, piše Telegraf.rs.

Spavačka apneja postaje ozbiljna stvar onda kada kvalitet vašeg sna biva ozbiljno narušen. Važno je da znate da tokom tih prekida disanja dolazi do smanjenog protoka kiseonika kroz vaše tijelo, a vaše srce zbog toga trpi ogroman teret.

Ako je ovo s vama slučaj, obavezno potražite medicinsku pomoć. Spavačka apneja se lako dijagnosticira. Imat ćete zadatak da jednu ili više noći prespavate u "laboratoriji sna", gdje će vam stručnjaci mjeriti disanje pomoću specijalnog aparata povezanog s maskom na vašem licu.

Što se liječenja tiče, ono najčešće podrazumijeva jednostavne savjete kao što su dijeta, više fizičke aktivnosti i prilagođavanje doza lijekova koje inače pijete. U težim slučajevima, moguć je i operativni zahvat.

Miran san

Kvalitetan san predstavlja kamen temeljac sveopćeg zdravlja, a svaki propušten sat od osmočasovne doze spavanja utječe na naredni dan. Tri ključna faktora dobrog sna su:

Njegovo trajanje – Dužina sna trebalo bi da bude dovoljna da biste ste se narednog dana osjećali odmorni i sposobni obavljati sve svoje obaveze.

Kontinuitet – Proces samog spavanja bi trebalo da protekne u miru, bez većih trzavica ili buđenja u međufazama sna.

Dubina – Da bi spavanje obavilo svoju ljekovitu funkciju, neophodno je da bude dovoljno duboko i čvrsto.

Ako vam ne uspijeva da se dobro naspavate, posljedice se mogu odraziti na sve segmente vašeg života, od nerazbuđenosti, pomanjkanja pažnje tokom dana, smanjene koncentracije, lošije produktivnosti na radu ili u školi, pa čak i da dovede do nepažnje u saobraćaju.

Zdravo tijelo 

Da biste imali miran san, važno je da ste zdravi. Osobe koje su bolesne po pravilu imaju loš san. Ublažavanje simptoma bolesti i izbjegavanje loših navika, doprinose poboljšanju kvaliteta sna.

Zato, umjesto da se trudite da svake noći spavate što je kraće moguće, prihvatite da je za vaše zdavlje i sreću dobar i kvalitetan san podjednako važan kao što su to zdrava ishrana i fizička aktivnost.

Budite svjesni toga da se kvalitet vašeg sna može direktno odraziti na bistrinu vašeg uma, emocionalnu ravnotežu, produktivnost, vitalnost i kreativnost. Ne postoji nijedna druga aktivnost koja vam donosi toliko blagodeti, a od vas zahtijeva minimum napora.

Uživajte u tome što ćete se makar večeras naspavati ko čovjek!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije