Solarij i Botox prihvatljivi, feminizam ne

Radiosarajevo.ba
Solarij i Botox prihvatljivi, feminizam ne

Riječ 'feminizam' u današnjem društvu je vrlo nepopularna, makar ako je suditi prema istraživanju koje je portal Netmums proveo na 1.300 žena u Velikoj Britaniji, koje je otkrilo da je samo jedna od sedam mladih žena spremna opisati sebe kao feministkinju, prenosi Telegraph.

Dvije od pet žena bi radije „slavile razlike“, nego bile ravnopravne s muškarcima, dok sedam od deset žena majčinstvo smatra prioritetom u svom životu.

Premda čak 70 posto žena smatra da savremeno društvo stavlja previše izazova i zadataka pred njih, svega 16 posto njih smatra da su dosegnule potpunu jednakost s muškarcima, ali većina mladih žena misli da su tradicionalne feminističke teorije zastarjele i irelevantne. Njih 17 posto smatra da je feminizam ''otišao predaleko'', tako što ugnjetava muškarce i zanemaruje prirodne uloge muškaraca i žena.

Kao najveći uzor mladim ženama, na prvom mjestu našla se spisateljica J.K. Rowling, a prate ju američka prva dama Michelle Obama, te britanska tv voditeljica Holly Willoughby.

Oxfordski rječnik pojam feminizam definira kao ''zagovaranje ženskih prava na temelju ravnopravnosti spolova.'' Ipak, od šezdesetih godina prošlog vijek, kada je feministički pokret dobio svoje temelje, taj termin postao je konfuzan i ''zaprljan'' agresivnim spaljivanjem grudnjaka, te idealiziranom težnjom da žene budu jednako uspješne i na poslu i kod kuće, pokazuju rezultati istraživanja.

Također, anketa je pokazala da su mlađe žene upravo one koje najteže prihvaćaju termin ''feministkinja''. Samo njih 8 posto u dobi od 20 do 24 godine bi samu sebe nazvalo feministkinjom, dok bi se tako identificirala četvrtina žena između 45 i 50 godina.

S druges trane, čini se da su se žene dobro uklopile u stereotipne zahtjeve ideala ljepote koji već decenijama vladaju društvom, te tako 93 posto njih smatra da su koža potamnjela u solariju i umjetne trepavice potpuno prihvatljive, 75 posto ispitanica podržava estetsko povećavanje grudi, a više od 60 posto njih odobrava modele u toplesu, kao i upotrebu Botoxa. Također, 75 posto ispitanica izjasnilo se protiv udaje iz interesa, dok je čak 82 posto njih osudilo prostituciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije