Šokantno upozorenje farmaceutske industrije

Radiosarajevo.ba
Šokantno upozorenje farmaceutske industrije


Mnoge zemlje otkazuju narudžbe cjepiva protiv nove gripe, s obzirom na intenzivne javne kampanje protiv cijepljenja. Međutim kompanija koja je proizvela vakcinu, švicarski farmaceutski div Novartis ne odriče se tako lako potencijalnog tržišta.

Čelnici Novartisa šokirali su Evropsku javnost upozorivši da se zahtjevi vlada koje sada otkazuju ugovore o kupnji cjepiva protiv novi gripe, u budućnosti, kada stigne sljedeća pandemija, neće rješavati tako hitno, piše Jutarnji list.

Izvršni direktor kompanije Daniel Vasella ističe da će tada prije svega nastojati udovoljiti pouzdanim partnerima.

"One iste vlade koje su na nas vršile veliki pritisak da im brzo isporučimo cjepiva sada govore kako im više ne trebaju jer su naručile previše" objasnio je za AFP. "Ako želite imati učinkovitu industriju cjepiva morate biti dosljedni, jer sljedeći put kada nastupi pandemija, a bit će ih još, prioritet će imati pouzdani partneri" dodao je.

Vasella je naglasio kako obje strane trebaju poštovati obvezujuće ugovore.

"Ako oni obavezuju samo vas, a ne i mene to više nisu ugovori. Mi ne želimo da bilo ko kupuje nešto što mu ne treba", objasnio je.

Više velikih zemalja koje su požurile naručiti cjepivo od različitih farmaceutskih tvrtki prošle godine, u vrijeme kada se ono još razvijalo, sada nastoji smanjiti svoje narudžbe. Političari krivnju uglavnom svaljuju na građane koji su pokazali slab interes za cijepljenje.

Francusko ministarstvo zdravstva npr. objavilo je početkom mjeseca kako želi otkazati 32 miliona doza naručenih od GSK, 11 milijuna doza od Sanofi Pasteura te sedam milijuna od Novartisa.

Vasella je objasnio kako razumije pod kakvim su pritiskom bile vlade i tvdi da su spremni biti fleksibilni. Međutim, upozorava da se dostavljena cjepiva ne bi smjela vraćati već bi ih trebalo platiti.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije