Šokantni rezultati prehrambenih navika djece

Radiosarajevo.ba
Šokantni rezultati prehrambenih navika djece

Večernji list objavio je rezultate velikog istraživanja sprovedenog u susjednoj Hrvatskoj. Predmet istraživanja bile su prehrambene navike i zdrav životni stil osnovaca.

U istraživanju je proteklih sedam godina sa svojim timom radila prof. Vesna Jureša s Medicinskog fakulteta, a s obzirom slične kulturološke navike mlade generacije u regiji, ovi rezultati mogli bi zabrinuti roditelje, pedagoge i zdravstvene radnike i u našoj zemlji.

Čak 20 posto prvačića u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Čak 3% dječaka od 18 godina ima više od 100 kilograma, a otprilike isti postotak njihovih vršnjakinja više od 78,2 kilograma. Istraživanje je pokazalo da 10 posto osnovaca i 20 posto srednjoškolaca ne pojede ni jedan kuhani obrok sedmično.

Tridesetak posto djece, u svim dobnim skupinama, jede manje od tri obroka dnevno, dok činjenicu da nemaju ni jedan voćni obrok u danu priznaje čak 17,8 posto roditelja prvačića. Voćni obroci su, tvrdi, ključni ne samo zbog unosa vitamina nego i u regulaciji tjelesne težine. Nije, nastavlja, rijetkost da mališani preskaču doručak, a onda pojedu dva ručka – jedan u školi i drugi doma – te užinu i večeru.

Vole da 'cugnu'
Zaprepaštava podataka da čak 7,2 posto prvačića popije malo alkoholnog pića više od šest puta u mjesec dana.

"Situacija nije ništa bolja ni među osmašima jer više od šest puta mjesečno alkohol konzumira čak 28,9 dječaka i 11,8 posto curica" izjavila je prof. Jureša. Ovaj fenomen, koji je zapanjio europske stručnjake, tvrdi, može se pripisati starim običajima čija štetnost očito još nije doprla do svijesti roditelja, prenosi Večernji list.

"Poznato je da se određene vrste alkohola u nas smatraju prehrambenim proizvodima, a nije strano ni vjerovanje da je vino dobro za krv, a da je pivo hrana – komentirala je profesorica činjenicu da roditelji svojim mališanima daju da piju.

Oko 20 posto prvačića u ekran gleda više od dva sata dnevno, a čak 10 % osmaša i oko 40 posto srednjoškolaca tvrde da puše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije