Sok od višanja: Bez kuhanja do savršenog osvježenja

Radiosarajevo.ba
Sok od višanja: Bez kuhanja do savršenog osvježenja
Stigla je sezona višanja, a mi vam donosimo najbolji recept za pravljenje sirupa koji će vas osvježiti u vrelim ljetnim danima.

Tamnocrvena i slatkasto-kisela višnja važi za jedno od omiljenih voćki. 

Sastojci

3 kg višanja

1,5 l. vode

3 kesice limuntosa

šećer (onoliko kilograma koliko dobijete iscjeđenog soka)

Priprema

Višnje očistiti od peteljki i oprati pod jakim mlazom vode. Staviti u veliku šerpu ili plastičnu posudu pa ih posuti limuntosom i dodati vodu.

Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka košpica odvoji od mesa. Ostaviti višnje da prenoće, 24 sata. Zatim procjediti kroz veliki cjediljku ili gazu. Izmjeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera).

Ostaviti još 24 sata, uz povremeno miješanje da se šećer istopi. Pasterizirati flaše u zagrijanoj rerni i u tople usuti pripremljen sok. Čuvati na suhom i tamnom mjestu i iskoristiti unutar tri mjeseca, prenose Nezavisne.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije