Sok od višanja: Bez kuhanja do savršenog osvježenja
Tamnocrvena i slatkasto-kisela višnja važi za jedno od omiljenih voćki.
Sastojci
3 kg višanja
1,5 l. vode
3 kesice limuntosa
šećer (onoliko kilograma koliko dobijete iscjeđenog soka)
Priprema
Višnje očistiti od peteljki i oprati pod jakim mlazom vode. Staviti u veliku šerpu ili plastičnu posudu pa ih posuti limuntosom i dodati vodu.
Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka košpica odvoji od mesa. Ostaviti višnje da prenoće, 24 sata. Zatim procjediti kroz veliki cjediljku ili gazu. Izmjeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera).
Ostaviti još 24 sata, uz povremeno miješanje da se šećer istopi. Pasterizirati flaše u zagrijanoj rerni i u tople usuti pripremljen sok. Čuvati na suhom i tamnom mjestu i iskoristiti unutar tri mjeseca, prenose Nezavisne.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.