Smrti Kanađanki povezane s kontracepcijskim pilulama

Radiosarajevo.ba
Smrti Kanađanki povezane s kontracepcijskim pilulama

Najmanje 23 Kanađanke su preminule, a nekoliko stotina ih je možda ugroženo nakon što su uzele dvije najčešće vrste pilula za kontracepciju koje ljekari prepisuju.

Prema navodima kanadske medijske kuće CBS, ljekari sumnjaju da su za smrtne slučajeve odgovorne pilule Yaz i Jasmin.

Jedna od žena, 18-godišnja Miranda Scott, vježbala je prije tri godine u teretani Univerziteta Britanske Kolumbije kada je pala u nesvjest i umrla, rekla je njena majka Chip McClaughey, koja je uključena u tužbu protiv Bayera  - proizvođača tih kontracepcijskih tableta.

"Pala je na osobu koja je stajala iza nje i, pretpostavljam, kad je pala na pod rekla je 'ne mogu disati', a onda, znate, umrla je", rekla je McClaughry.

McClaughry nije znala šta se desilo njenoj kćerki pa je počela istragu.

"Čim sam čula da je uzimala Yasmin pomislila sam 'o moj Bože, to je ono što je ubilo."

Rizik od krvnih ugrušaka raste


Prema autopsiji Scottove ona je umrla od "proširenog intravaskularnog grušanja", što znači da su se ugrušci formirali unutar njenog tijela.

Matthew Baer iz advokatske firme Siskinds, zastupao je stotine žena iz Ontarija u tužbi protiv Bayera u kojoj se kaže da Yaz i Yasmin imaju povećan rizik od ozbiljnih popratnih efekata kao što su krvni ugrušci.

"Autopsija je potvrdila da je Scottova imala pulmonarnu emboliju - ugrušak u plućima", rekao je on.

Bayer je platio više od milijardu dolara za rješavanje tužbi u SAD-u. Ta farmaceutska kompanija je izjavila za CBC da stoji iza svojih proizvoda.

Za Yaz i Yasmin se tvrdi da su kontracepcijske tablete nove generacije, koje u sebi imaju sintetički progestin, drospirenon, koji je dostupan samo Bayeru.

Health Canada je 2011. godine upozorila na Yaz i Yasmin govoreći da je s njimarizik od ugrušaka do tri puta veći nego sa ostalim tabletama.

Prema dokumentima Health Canade između 2007. i februara 2013. godine doktori i farmaceuti su prijavili 600 štetnih reakcija i 23 smrti izazvanih korištenjem Yaza ili Yasmina. Više od pola slučajeva bile su žene mlađe od 26 godina, dok je najmlađa imala 14.

Većina smrti dogodila se nedugo nakon uzimanja tableta, dok se u slučaju Scottove to desilo za mjesec dana.

Bayer stoji iza svojih tableta


U pisanoj izjavi za CBC News Bayer je rekao da se bori saprvom tužbom iz Kanade u kojoj stoji da su žene umrle ili povrijeđene korištenjem Yaza ili Yasmina.

"Veoma smo razočarani da je pravosudni sistem Kanade odobrio tužbu u vezi Yaza i Yasmina. Ispunili smo zahtjev Sudu da se žalimo na odluku i trenutnorazmatramo legalne opcije... u Bayeru je zdravlje pacijenata na prvom mjestu i mi u potpunosti stojimo iza Yaz i Yasmin."

Bayer će se na sudu u Ontariju pojaviti četvrtog septembra. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije