Smotaj još malo

Radiosarajevo.ba
Smotaj još malo

Ilustracija parkiranja


Matematička formula za savršeno parkiranje koristi osnovne mjere automobila te "kvadrate i korijene" kako bi izračunala koliko je prostora potrebno za "ugurati" se na parking

Za sve one koji umiru za volanom dok pokušavaju automobil ugurati u, za njih nevjerojatno, premali prostor, naučnici su otkrili matematičku formulu koja će ih riješiti muka. Jednačina je rezultat suradnje Opela i profesora matematike Simona Blackburna.

Profesor Blackburn, sa londonskog univerziteta Royal Holloway Collegea, smislio je formulu koja će i najkomplikovanije bočno parkiranje unazad učiniti dječjom igrom.

Međutim, prosječnom vozaču, sve te zagrade, kvadrati i korijeni mogli bi donijeti više glavobolje od parkiranja.

Spasonosna je formula objavljena nakon što je Opel proveo istraživanje u kojem je čak 57 posto vozača pokazalo manjak samopouzdanja u svoje vještine parkiranja, a gotovo trećina će radije voziti dalje od odredišta ili čak otići na skuplji parking kako se ne bi morali gurati u mali prostor.

"Parkiranje automobila je nešto što radimo svaki dan i vrlo često bivamo frustrirani kada nam ne ide. Istraživanje je bilo savršena prilika kako bi matematikom objasnili nešto što svi dijelimo", objasnio je profesor Blackburn.

Dodaje kako će formula pomoći ljudima da shvate što dobro bočno parkiranje obuhvata.

"Ako razumijemo uglove i dimenzije vlastitog automobila, onda nam parkiranje neće predstavljati problem. No, svi smo se našli u situaciji da ne znamo imamo li dovoljno mjesta na parkingu, upravo tu uskače formula", pojašnjava Blackburn.

Formula počinje korištenjem radijusa kruga okretaja automobila te međuosovinskim razmakom vozila. Tada, koristeći dužinu "nosa" automobila sa širinom susjednog automobila, formula izračunava koliko je prostora potrebno da biste parkirali automobil.

Služeći se osnovnim vještinama parkiranja možete odrediti kada okrenuti volan i parkirati se.

Ova će formula, koliko god matematički izazovna bila, dobro doći pogotovo sada u periodu novogodišnjeg kupovnog ludila kada će se svako parkirno mjesto plaćati suhim zlatom i živcima.


jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije