Slobodno pojedite hranu koja padne na pod i mnogo se ljubite!

Radiosarajevo.ba
Slobodno pojedite hranu koja padne na pod i mnogo se ljubite!

Želite li se odbraniti od alergija? Ne ustručavajte se pojesti hranu koja je pala na pod, predlažu naučnici i tvrde da opsjednutost čistoćom slabi naš imunološki sistem što otvara put alergijama, piše Doktor.jutarnji.hr.

Profesor Graham Rook naglašava da današnja opsjednutost čišćenjem i upotrebom raznih dezinfekcijskih sredstava, a posebno antibakterijskih sapuna, sve rjeđe dolazimo u kontakt s nekim bakterijama koje osiguravaju da naš imunološki sistem dobro funkcionira.

To je posebno vidljivo kod djece koja imaju značajno više alergijskih reakcija nego li stariji koji nekad nisu bili toliko opsjednuti čišćenjem i pranjem. Zbog toga je u porastu astma, peludne alergije i alergije na hranu.

Rook preporučuje da, naprimjer, porodice imaju pse jer oni donose razne "prijateljske" bakterije u kuću koje se onda šire na ukućane.

Ne treba baciti niti hranu koja slučajno padne na kuhinjski pod, a i ljubljenje će povećati otpornost na alergije. Dakako, kaže Rook, to ne znači da se treba potpuno zanemariti higijena, ali u njoj ne treba pretjerivati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije