Slikovnica o 'netipičnim porodicama'

Radiosarajevo.ba
Slikovnica o 'netipičnim porodicama'
/ Mladinska knjiga

Skandal koji je izbio u Sloveniji povodom objavljivanja dječije priče o djevojčici koja živi u porodici s dvojicom tata, približio je ovu tematiku cijeloj regiji. 

Sve je krenulo od toga da je izdavačka kuća Mladinska knjiga objavila prijevod slikovnice  Sve naše porodice koja govori o "klasičnim" i "manje klasičnim" porodicama sa kojima se susreću djeca u 21. stoljeću.

Uz zanimljive crteže, već podnaslov slikovnce "O djetetu nove djevojke brata tatine nekadašnje žene i drugim rođacima" nagovještava da se njen sadržaj kosi sa tradicionalnim shvaćanjem "osnovne ćelije društva". Radi se o prijevodu njemačkog originala, koji je 2011 godine nagrađen kao prestižnom nagradom Deutscher Jugendliteraturpreis.

Osim porodica sa jednim roditeljem, porodica u kojima su supružnici razvedeni, porodica u kojima su partneri nevjenčani itd... slikovnica govori i o porodicama ispospolnih brakova. 

Odlomak: "Da, porodice su različite - ima ih s mamom i tatom koji se dobro razumiju, ili onih s dvjema mamama ili dvojicom tata, kao i onih s mamom i tatom koji se svaki dan svađaju tako da je djecu često strah zbog toga, ili onih s mamom i tatom koji se razvode, ili onih u kojima je jedan član porodice veoma bolestan, ili onih koje imaju samo mamu, ili samo tatu, ima i hraniteljskih porodica... Pripovijetka 'Tate' govori o sretnoj curici u sretnoj porodici."

Nakon što je slikovnica objavljena, izdvač Mladinska knjiga je odlučio da  pripovijetku o djevojčici koja živi sretni život s dvojicom tata objavi u svojoj veoma omiljenoj reviji za osnovce 'Ciciban'. 

Upustvo za nastavnike

S obzirom da se radi o reviji koja je odobrena od strane Ministarstva obrazovanja Republike Slovenije, svaki broj Cicibana masovno se distribuira po osnovnim školama i obrađuje na časovima jezika. Istovremeno se na web siteu magazina objavljuju i pripreme za nastavnike kroz koje je objašnjeno na koji način se određeni sadržaj iz časopisa može obraditi u školi. 

Tako u nastavničkoj pripremi za priču o dvojici tata možemo pročitati da je namijenjena djeci od 1. do 3. razreda. Kroz slušanje ove pripovijetke i razgovor o vlastitim porodicama, učenici spoznaju razlike u načinu života. Razgovaraju o porodičnim pravilima, uživljavaju se u razmišljanja osoba iz pripovijetke, na časovima likovnog odgoja pripremaju plakat o porodicama. 

"Djevojčica Ana ima dvojicu tata. Ko je vodi u vrtić? Šta rade preko vikenda? Kakvi su večernji rituali u Aninoj porodici? Posmatrajmo ilustracije - kakva je djevojčica Ana? Je li sretna? Na koga vas podjeća? Učitelj mora da se pobrine da učenici shvate da nas različitosti obogaćuju i da je za dijete najvažnije da oko sebe ima odrasle koji ga vole i štite", piše u nastavničkoj pripremi.

Takođe im se sugeriše da se kroz rad na ovoj pripovijeci razredi mogu pripremiti za obilježavanje Dana žena i Dana majki uz prisustvo roditelja, uz prigodan igrokaz. 

Reakcije konzervativne javnosti

"Bojimo se da će slični sadržaji, s idealiziranim prikazom istospolnih zajednica, postepeno ući u školske udžbenike i obrazovne programe", navela je stranka Nova Slovenija u svom saopštenju za javnost.

Ovo je samo jedna od reakcija koju su ispoljili predstavnici konzervativnih stranaka. Na web strani Mladinske knjige dominira jedan komentar:

"PORODICA je uvijek samo jedan oblik: otac, mama i djeca. Svi ostali oblici su samo približni  porodici, što ne znači  da samohrana majka ili samohrani otac ne nastoje da postignu dobrobit svom djetetu. Ova slikovnica nije ništa drugo nego pranje mozgova i djeci govori kako je OK da otac ima ljubavnicu, da živi s gejom, da mama ima ljubavnika ili živi s lezbijkom. To jednostavno nisu iste stvari i nikada neće ni biti. A u našim porodicama će biti sve više i više problema ako budete insistirali da je nešto istina što nije. Priroda se može nasilu promijeniti, ali s jasnim i poznatim posljedicama."

Ovi komentari odzvanjaju sve jače kako se bliži 25.mart - dan kada će Slovenija izaći na referendum o novom Porodičnom zakonu koji uvažava i istospolne brakove. 

Vesna Andree Zaimović, manjine.ba   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije