Slatko-slano kombinacija: Rižoto s jabukama i sirom
Ovo je recept iz kreativne kuhinje. Nastao od ideje da se slatko i slano udruže u jedno jelo. Količinu začina korigirajte prema vlastitom ukusu, s time da vodite računa o količini soli i sira kako ne bi bilo preslano.Iako su mnogi skeptični kad aje u pitanju slatko-slana kombinacija, preporučujemo da probate.
Sastojci:
2 kašike ulja
1 glavica luka
1 kašika soli
150 g riže
1 jabuka (zlatni delišes)
1 kašika mljevene kurkume
¼ kašike mljevenog cimeta
malo mljevenog muškatnog oraščića
sok i korica od pola naranče
1-2 kašike maraskina
25 g maslaca
50 g sira ribanca
Priprema:
Luk sitno nasjeckajte, a opranu jabuku narežite na kockice zajedno s korom.
Na ulju kratko popecite luk s dodatkom soli. Zatim dodajte rižu i pirjajte uz dolijevanje manjih količina vode 10-tak minuta.
Dodajte jabuke i nastaviti pirjati dok njihova tekućina ne ispari. Zatim dodajte začine, sok i naribanu koricu naranče te maraskino.
Nastavite pirjajti, uz dolijevanje vode, dok riža ne bude gotova, a pred sam kraj kuhanja umiješajte maslac i naribani sir ribanac, piše Coolinarika.com.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.