Slatko i lagano: Domaći sladoled od jogurta i jagoda
Stiglo nam je toplije vrijeme, a s njim i prilika za uživanje u najpoznatijoj ljetnoj poslastici - sladoledu!
Jagode su voće kojem se teško može odoliti. Neponovljivog okusa, sočne i zrnaste strukture, savršene su za pripremu domaćeg sladoleda.
Sladoled koji je sigurno najbogatiji okusom je onaj koji se priprema od jaja i vrhnja za šlag. Ovo je jedna laganija verzija za ljubitelje slatkog koji ipak žele manji unos kalorija.
Sastojci
500 gr jagoda
150 gr šećera u prahu
500 ml voćnog jogurta s okusom jagode
500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Jagode dobro operite i mali dio odvojite za ukras. Pola jagoda izmiksajte, a pola sitno nasjeckajte. Smjesi od jednih i drugih jagoda dodajte voćni jogurt, šećer te umućeno vrhnje za šlag. Možete staviti i kašiku, dvije soka od limuna i jedan vanilija šećer. Tekuću smjesu za sladoled stavite u kalup i preko noći zamrznite, a sutra uživajte, savjetuje portal Recepti-svijeta.com.
U slast!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.