Slasne princes krofne

Radiosarajevo.ba
Slasne princes krofne


Vole ih djeca, a i odrasli, pravimo ih za rođendane, proslave, kao idealan desert za svaku priliku. Princes krofne pripremite za danas, samo budite spremni da u kratkom vremenskom periodu nestanu sa stola. 

Sastojci za krofne:

1margarin za kolače (250 grama)

3 dcl. vode

250 gr. brašna

6 jaja

malo soli

Sastojci za kremu:

1 ½ l mlijeka

4 jaja

1 puding od vanilije

8 kašika brašna

8 kašika šećera

½ margarina

Priprema krofni: 

Staviti margarin da se kuha s vodom. Nasjecite margarin na manje komade da se lakse istopi. Kada prokuha dodajte brašno i malo soli, pa dobro izmješajte. Ostavite da se hladi.

U mlaku smjesu dodati jedno po jedno jaje i sve izradite mikserom. Pazite da kad dodate jedno jaje sve dobro izradite pa tek nakon toga dodajte dugo i tako redom.

Vadite smjesu kašikom ili možete praviti puslice špricom. Pecite u tepsiji na masnom papiru. Neka temperatura prvo bude oko 200 – 210 stepeni da se krofne podignu, a kasnije ih smanjite na 180 C. Dok se peku NE otvarajte pećnicu. Pecite ih dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Priprema kreme

Stavite mlijeko da prokuha. U zdjelici izmješajte puding, brašno, šećer, jaja i sve izradite sa mlijekom koje ste uzeli od litre i pol.

Taman prije nego mlijeko zakuha umiješajte smjesu u njega i dalje nastavite miješati sa pjenjačom.

Kuhajte kremu dok se lijepo ne zgusne, pa je ostavite da se ohladi. Hladnu kremu dodajte u pola margarina koji ste prethodno izradili mikserom, pa sve skupa izmiješajte. 

Uživajte !

(Recept preuzet sa sitea Coolinarka.com)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije