Skuhajte savršenu kafu

Radiosarajevo.ba
Skuhajte savršenu kafu

Svi na neki način znaju skuhati kafu. Međutim, razlike u kvalitetu i okusu mogu biti astronomske. Tu je čitav niz zamki koje prijete da vaša ritualna jutarnja šoljica kafe ne bude toliki užitak. Naravno, ovdje mislimo na pravu kafu, koju možete i sami samljeti kući, a ne na instant i slične varijante.

Čuvanje

Kafu treba čuvati na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta zrak kada se zatvori. Postoji jedan od brojnih kuhinjskih mitova koji govori da je kafu najbolje držati u frižideru - što ni u kom slučaju nije tačno. Kafa tako samo gubi aromu i upija mirise drugih namirnica. Najbolje je da kupujete manje količine kafe, koje možete potrošiti u kraćem roku. Također, kafa u zrnu duže ostaje svježa od mljevene.

Temperatura vode

Kafu ne treba šokirati ključalom vodom. Ukoliko pripremate tradicionalnu bosansku kafu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mljevene kafe (uglavnom kašiku po osobi i još jednu "za džezvu"). Ostavite na vatri dok ne provri (kafa će se tada "podići"). Ukoliko pripremate tzv. french press, sačekajte 15-tak sekundi dok se ključala voda ne smiri, a temperatura ne spusti. Tek tada možete vodu presuti preko kafe.

Tvrdoća vode

Iako zvuči banalno, tvrdoća vode dosta utiče na kvalitet vaše kafe. Što je voda tvrđa - kafa je lošija. Automati za kafu zbog toga i imaju ugrađene filtere za vodu, a kvalitet vode u domaćinstvu također možete regulisati pomoću odgovarajućih filtera.

Količina

Količina kafe ovisi o jačini koju želite u šoljici. U slučaju bosanske kafe - uglavnom ide kašika po osobii jedna "za džezvu". Ili ako vam je lakše - potrebno vam je oko osam grama kafe po šoljici. Kafa koja se koristi za espresso ili bosansku kafu mora biti sitno samljevena, dok je za french press potrebno malo grublje samljeveno zrno.

Mlijeko

Svježe, punomasno mlijeko je definitivno najbolji izbor. Trajno mlijeko dosta utiče na okus kafe, dok će mlijeko sa niskim udjelom masnoće kafu samo razvodniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije