Škorpioni, crvi i skakavci - nova poslastica

Radiosarajevo.ba
Škorpioni, crvi i skakavci - nova poslastica

Foto: Dječak gricka insekta, DW

U Berlinu je otvorena prva trgovina u kojoj se može kupiti škorpione, mrave, skakavce i crve, namijenjene za ljudsku prehranu. Svježi proizvodi stižu iz Tajlanda, a vlasnik trgovine ima već i svoje stalne mušterije.

Da li ste ikada probali grickati kuhane škorpione, ili da za desert poslužite kuhane skakavce prelivene čokoladom? U Aziji se ovako pripremljeni insekti ”jedu s nogu” da bi se zavaralo glad, baš onako kako to čine Evropljani ili Amerikanci hamburgerom iz restorana brze hrane. Azijska brza hrana polako se širi i evropskim metropolama.

Prvu radnju sa širokom ponudom jestivih insekata u Berlinu nedavno je otvorio 35-godišnji muzičar i koreograf Thomas Knacks: "To nije evropski ukus, ali želio sam napraviti nešto revolucionarno. Ja sam umjetnik, buntovnik, želim privući pozornost, otkriti nove, zanimljive stvari. Namjera mi je bila - provokacija".

Kuhani škorpioni nisu otrovni

Insekte je prvi put okusio na jednoj od svojih turneja po Tajlandu. Privukli su ga izlozi velikih radnji koje su, imeđu ostalog, nudile i pržene skakavce, kuhane škorpione, čokoladne mrave, kandirane crve. Prvi put je u životu pojeo kuhanog škorpiona. Bila je to mješavina okusa: mesa rakova i oraha, a sve to uz određenu dozu gorčine, prisjeća se Thomas.

Danas u svojoj trgovini savjetuje mušterije kako konzumirati jestive insekte. Skakavci u umaku, crvi kuhani s rižom i ružmarinom ili kao dodatak salati i povrću. Ipak, najveću pažnju privlače otrovni škorpioni, za koje Thomas tvrdi da u kuhanom stanju nisu opasni, jer njihov otrov na temperaturi od 58 stupnjeva biva uništen:

"Škorpione se u potpunosti može konzumirati. Ipak, ne bih ga cijelog, u jednom komadu, stavio u usta, jer mu je oklop čvrst, pa vam zato treba nekoliko minuta da ga sažvačete. Krenite prvo grickati noge, pa rep, da biste se navikli na okus, a tek onda krenite na srednji dio tijela.", kaže Thomas.

Prodaja insekata ide dobro, kaže Thomas. Već pravi spisak za drugu veliku narudžbu iz Tajlanda. Insekti se pakiraju u Tajlandu u posebne vrećice za konzerviranje hrane i mesa, koje se po specijalnoj narudžbi proizvode u Sjedinjenim Državama i Francuskoj.

Jedan jestivi škorpion u Thomasovoj radnji košta oko pet eura. Prodavao bi ih, kaže, i po nižoj cijeni, ali troškovi ambalaže, prijevoza i carinske takse su prilično visoke. Zanimljiv je i podatak da je Tomas prilikom prvog uvoza na isporuku robe na carinskom terminalu čekao više od pet sati, jer carinici nisu znali kako deklarisati insekte, koji se mogu koristiti i u ljudskoj ishrani. Sa takvim proizvodima zakon se jednostavno još nije susreo. Sudeći po broju ljubitelja nove vrste hrane na evropskom kontinentu, vrijeme je i da se zakon mijenja.

Konoplja za grickanje


"Kada sam htio otvoriti radnju i dok sam prikupljao svu potrebnu dokumenatciju, nisam imao problema sa nadležnim službama. Međutim, ni nadležni nisu znali kako da se postave prema meni i mojoj ideji. Gledali su me kao da ja imam šest nogu i kao da želim sam sebe 'uvesti' na jelovnik. Jednostavno nisu mogli vjerovati što čuju", kaže Thomas.

U njegovoj radnji, osim raznih vrsta jestivih insekata, široka je i paleta drugih egzotičnih namirnica: tamo se može naći i afrička konoplja za grickanje, voćna guma ali i "obično" suho voće iz svih krajeva svijeta.

dw-world.de/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije