Skoplje zabranjuje sušenje veša i zimnicu na terasi

Radiosarajevo.ba
Skoplje zabranjuje sušenje veša i zimnicu na terasi

Žitelji Skoplja čije terase gledaju na ulicu ili na neki gradski trg, na žice i na ogradu terase neće smjeti prostrijeti odjeću, zavjese, posteljinu i tepihe, kako predviđa Prijedlog odluke o komunalnom redu koji će se u srijedu naći na dnevnom redu Savjeta grada Skoplja, objavio je makedonski Dnevnik, prenosi Tanjug.

Na terase neće moći da se stavljaju predmeti koji narušavaju izgled objekta, kao što su stari plakari i aparati za domaćinstvo, a neće smjeti da se vide ni tegle sa zimnicom, niti obješene nanizane suhe paprike koje su karakteristične za te krajeve.

Prijedlog odluke o komunalnom redu Grada Skoplja predviđa i da na prozorima, balkonima, terasama ili ogradama mogu da se drže samo saksije s cvijećem i drugim rastinjem, i to samo ako ne oštećuju objekat i ne utječu na sigurnost saobraćaja.

Komunalni inspektori su dobili ovlaštenja da nalogom mogu natjerati vlasnika stana da očisti terasu ili balkon od starih stvari.

Gradska vlast je regulirala i problem s klima uređajima i od ovog ljeta tečnost s njih neće smjeti kapati sa spoljašnje strane samog objekta, na susjedni objekat, niti da se direktno izliva na trotoar.

Građani Skoplja će takođe morati pse kućne ljubimce šetati ne samo na povodcu nego i s brnjicom ukoliko je u pitanju rasa pasa koja ima "fizičke i druge predispozicije za agresivnost".

Psi, kućni ljubimci, moći će šetati slobodno, bez povodca, u parkovima i na drugim zelenim površinama ukoliko na njima nema uređenog dečijeg igrališta i ukoliko nisu u blizini škole u vremenu od 22 do 8 sati ujutru tokom ljeta, odnosno od 22 do 9 sati tokom zime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije